Falska sms är oftast början på ett bedrägeri och så kallade åldringsbrott. Nu tar polisen och de stora teleoperatörerna ett nytt grepp för att komma åt bluffarna.
Mest läst i kategorin
Det har blivit allt vanligare att det plingar till i telefonen och kommer ett sms som påstås vara från Postnord, BankID eller något låneinstitut. Det kan handla om ett paket som inte kan kan levereras, att ens BankID behöver förnyas eller att en låneansökan om 50 000 kronor har beviljats. Därefter uppmanas man att klicka in på en länk eller ringa ett särskilt nummer. Men för den som går på bluffen och gör detta kan det leda till stora problem.
– Det är oftast början på ett bedrägeri eller så kallade åldringsbrott, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen Polisregion Väst, till Göteborgs-Posten.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Hon säger till tidningen att det är svårt att veta hur många som årligen drabbas av brotten. Men hon uppskattar kostnaderna till flera hundra miljoner kronor.
– Det är förmodligen ett stort mörkertal. Många vet inte heller om att de blivit bedragna. När man till exempel fyller i sina kortuppgifter kan det handla om ganska små summor – men många bäckar små.
Här kan du anmäla
Nu tar polisen och teleoperatörerna ett nytt grepp för att få bukt med problemen. De har lanserat det gemensamma kortnumret 7726 dit man kan anmäla bedrägeriförsök via sms.
Så fort man tagit emot ett misstänkt sms vidarebefordrar man bara meddelandet till 7726. Då informeras teleoperatörerna som därefter kan blockera numret från att skicka fler sms till andra personer.
Senaste nytt
Så här gör du
Om du får ett sms som har misstänkt innehåll av bedrägeri, vidarebefodra det till nummer 7726, även om du själv inte anser dig vara i riskzonen för att bli lurad.
Då får teleoperatörerna kännedom om sms:et och kan blockera bedrägliga meddelanden från att skickas till fler personer.
– Det kanske är så att du och jag vet hur man gör och struntar i det. Men om vi vidarebefordrar till 7726 kanske det innebär att en äldre person, som inte förstår att det handlar om ett bedrägeriförsök, inte får samma sms senare. Ju fler som vidarebefordrar, desto större påverkan, säger Anna-Karin Kjellgren.
I ett första skede är det upp till teleoperatörerna att göra en bedömning av sms:en och fatta beslut om att blockera nummer. Polisen kopplas in först om ett bedrägeri har ägt rum och en anmälan har gjorts.
Krafterna bakom
På frågan om vilka det är som ligger bakom utskicken, svarar polisen:
– Det finns flera olika kluster eller grupper. Ibland finns det säkert en stor organisation bakom, vissa är mindre sofistikerade. Utan att veta till hundra procent så tror jag inte att det är samma personer som skickar BankID-sms och Postnord-SMS. Men det är helt klart väldigt enkelt att skicka bedrägliga sms, säger Anna-Karin Kjellgren och fortsätter:
– Och om man ringer upp det telefonnummer som de har uppgett kan det ibland låta som att man ringer till ett riktigt callcenter på sin riktiga bank. Det kan vara väldigt bra gjort helt enkelt. Sen finns det länkar där man ska fylla i sitt kortnummer – de är oftast inte riktigt lika framgångsrika.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Det är i nuläget inte så vanligt att någon döms för sms:en.
– Det är väl inte supervanligt. Men man kan göra en koppling till åldringsbrott och telefonbedrägerier – och där fälls och döms faktiskt rätt många. Men det är tyvärr lika många som inte blir dömda. Det är ganska enkelt att gömma sig bakom VPN (virtuellt privat nätverk) eller i ett annat land.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.