News55

Polisen varnar för bedragare: ”Blir allt vanligare”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 maj 2022

Tusentals personer har under den senaste tiden fått samtal om att deras id-kort har blivit kapade. Polisen varnar nu för att den här typen av bedrägeri kommer bli allt vanligare, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under den senaste tiden har tusentals personer larmat om bedragare som ringt upp och påståtts sig vara från den svenska nationella polisen. En robotröst har inlett samtalet och påstått att mottagaren fått sitt id-kort kapat. Jan Olsson på polisens nationella IT-brottscentrum är en av dem som blivit utsatta. 

– Det var en inspelad röst som, på rätt bra engelska, sa att de var från Sveriges nationella polis och att de behövde dra in mitt id-kort 

Jan Olsson berättar för Aftonbladet att han av robotrösten uppmanades att trycka etta och sedan fyrkant för att ta ärendet vidare. Då kopplades han vidare till en riktig person som pratade engelska och sa sig jobba på polisen. Jan Olsson frågade personen om de skulle ta en fika, då de jobbar på samma myndighet, då bröts samtalet.  

Olsson säger att metoden att använda sig av en robotröst är ett smart och effektivt upplägg av bedragare. På så sätt sorterar de snabbt ut de personer som inte går att lura. Hade de pratat svenska hade de dock lurat många fler, menar han. Han varnar även för att den här typen av bedrägerier kommer att öka i framtiden. Programvarorna som används blir billigare, bättre och mer lättillgängliga.  

– Det är den utvecklingen vi ser framför oss. Även med ”deep fake” och rörliga bilder, att rösten verkar tillhöra din egen bror till exempel, det har de redan använt sig av.

Olsson understryker vikten av att aldrig lämna ut kortuppgifter per telefon eller logga in på sin bank på någon annans begäran. Polisen använder sig inte av dessa metoder när det kommer till kapade id utan vid dessa tillfällen är det offret som kontaktar polisen istället. 

Text: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS