Den svenska vården bör på sikt screena grupper för benskörhet anser Mattias Lorentzon, professor och överläkare i geriatrik på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Mest läst i kategorin
Många frakturer som till exempel brutna höftleder skulle kunna förhindras genom screening visar studier.
Han menar att det första man bör göra är att ta riskgruppen kvinnor 70 år och äldre och låta dem göra en riskvärdering och sedan gå vidare med de som har en förhöjd risk. Genom screeningen kommer man då att hitta många, som ännu inte brutit sig, men som har behov av åtgärder för att förhindra framtida benbrott.
Varannan kvinna över 50 år
Varannan kvinna över 50 år och var fjärde man beräknas under sin livstid att få en benskörhetsfraktur och gruppen upptar näst flest vårddygn vid svenska sjukhus. Trots det är uppskattningen att bara mellan tio och 20 procent av dem som fått en fraktur får läkemedel som minskar risken för nya benbrott. Så först måste vården klara att utreda dem som redan fått en första fraktur, därefter kan screening av äldre kvinnor generellt bli aktuellt enligt Mattias Lorentzon.
“Vore idealiskt”
Detta är något som skulle kunna ge stora vinster enligt Christina Svärd från Osteoporosföreningen i Skåne.
– Både att minska lidandet hos den enskilda och så måste vi också få ner kostnaderna. Kan vi upptäcka det här tidigare och hitta personer före, det vore ju idealiskt, säger hon till Sveriges Radio.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.