News55

Professor: ”Demenssjukdomar ökar i en rasande fart”

Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2017

I takt med att befolkningen lever allt längre kommer även antalet demensdiagnoser att öka avsevärt, något som oroar Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet i Stockholm, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 160 000 människor i Sverige lider av Alzheimers sjukdom och ju äldre vi blir desto fler kommer att insjukna i demenssjukdomar, det framkommer i en artikel på Dagens Industri.

– Hälso- och sjukvården riskerar att kollapsa under bördan av fler dementa, en av vår tids största folksjukdomar, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska Institutet, till Di.

Eftersom demenssjukdomar inte kan botas menar Bengt Winblad att det enda som kan stoppa folksjukdomen är forskning, ett område han tycker det satsas alldeles för lite på för tillfället.

      LÄS MER: Så påverkar hjärtat risken att drabbas av demens

Fel typ av forskning

Bengt Winblad menar att den forskning som bedrivs snarare handlar om hur man ska göra för att inte drabbas av sjukdomen, istället för att satsa på forskning om sjukdomens orsaker.

– Det är bra att lyfta fram vikten av vad vi själva kan göra genom till exempel god kosthållning och ett aktivt liv för att förhoppningsvis undvika demens, men vi måste samtidigt se det riktiga problemet. För att vi ska ha en chans att hitta orsakerna till vad det är som gör att nervceller i hjärnan dör i förtid behövs en stor satsning på grundforskning, säger han och betonar att vi måste agera nu för att kunna lösa gåtan om Alzheimers sjukdom – och hjälpa miljontals människor som riskerar att drabbas i framtiden, säger Bengt Winblad.

I dag kostar demensvården samhället drygt 70 miljarder kronor i Sverige per år, en kostnad som kommer att öka i takt med att människor lever allt längre. En följd av detta kan bli att sjukvården kollapsar, menar Bengt Winblad.

ANNONS

      LÄS MER: Allt fler dör till följd av demens

“Ett av världens största hälsoproblem”

Var tredje sekund får en ny person diagnosen demenssjukdom. Drygt 47 miljoner människor i världen är drabbade av demenssjukdomar och Världshälsoorganisationen klassar sjukdomen som ett av världens största hälsoproblem. Om man inte lyckas få fram bromsmediciner eller botemedel kommer antalet drabbade att ha fördubblats till år 2050.

– Jag tror att det kommer att finnas ett läkemedel som botar Alzheimers sjukdom om fem år. Jag har sagt det förr, men jag kan se ljuset i slutet av tunneln. Vi har redan nu hittat flera möjliga bidragande orsaker, men att ta dem vidare till människa kräver stora pengar till fortsatta studier som vi inte har. Som det ser ut just nu så kan vi lika gärna skicka alla våra idéer till forskare utomlands eftersom vi inte har några pengar för att gå vidare med dem, säger Bengt Winblad.

“Det är dags för våra politiker att sluta bygga luftslott och agera”

2016 tilldelades Bengt Winblad Alzheimer’s Association Lifetime Achievement Award, en utmärkelse som hedrar personer som har gjort betydande bidrag till forskningen om Alzheimers.

– Men jag tänker inte gå i pension – eller sluta arbeta än på ett tag. Vi riskerar att bli ett b-land om vi inte får in pengar för att kunna gå på djupet med vår forskning. Vi behöver en nationell plan med ekonomiska resurser. Det är dags för våra politiker att sluta bygga luftslott och agera, avslutar Bengt Winblad i Dagens Industri.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS