News55

Psykologen: "För vissa kan julen vara en stor psykisk utmaning"

Artikelbild
TRONDHEIM 20161212.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 dec. 2016

Julen är en tid för gemenskap och glädje, men för vissa kan den upplevas som en stor psykisk utmaning. Psykoterapeuten Teresa Palm Berglund ger sina bästa tips till de som kommer att fira jul i ensamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många är julen en tid av glädje där man träffar släkt och vänner och umgås mellan generationer, tittar på Kalle Anka, öppnar julklappar och äter alldeles för mycket mat. Men för vissa är julen förknippad med ensamhet, ångest och skam.

– Julafton kan kännas som en stor psykisk utmaning eftersom det är en helg många firar i gemenskap. Man kan lätt känna sig ensam om det inte blir så, säger psykoterapeuten Teresa Palm Berglund till News55.

     LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Viktigt att acceptera sin situation

Teresa Palm Berglund talar om vikten av att erkänna för sig själv att man är ensam och att försöka se förbi den skam som många känner när de är ensamma.

– Det är viktigt att acceptera sin situation, precis som vid alla situationer där man behöver hjälp, och försöka glädjas åt små saker, säger Teresa Palm Berglund.

      LÄS MER: Pia Johansson: “Det är otroligt skönt att fira jul själv”

Teresas tre tips för dig som är ensam i jul:

ANNONS
  • Om du inte kan vara med familjen, försök om du kan och orkar att ta dig till en annan form av gemenskap. Antingen umgås med någon annan ensam i din egen generation, besök olika föreningar, kyrkor eller tillbringa en stund med någon av dina grannar.
  • Om du orkar, prova att delta i gemenskapen hos en hjälporganisation för att hjälpa andra. Många ensamma uppskattar i efterhand att de sökt sig dit.
  • Om man känner känslomässig ensamhet, exempelvis efter att någon nära gått bort, kan man försöka tänka på det fina man hade tillsammans. Gör julen till en fin stund att minnas. Titta i eller gör ett fotoalbum. Tänk också på att med tiden blir sorgen lättare.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS