News55

Ramlade 47 gånger på demensboende

Artikelbild
STOCKHOLM 20150408 - En äldre kvinna med rollator
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 27 juli 2016Publicerad: 27 juli 2016

Sedan den 80-åriga kvinnan kom till demensboendet för två år sedan har hon ramlat 47 gånger. Nu anmäler dottern boendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En 80-årig kvinna ska ha ramlat 47 gånger sedan hon flyttade till ett demensboende i Eskilstuna för två år sedan. Dottern anser att hennes mamma behöver mycket mer resurser och anmäler därför boendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

I sin anmälan skriver dottern att mamman kognitivt ligger på en fyraårings nivå och endast har ledsyn, att hennes oro är så stor att hon inte kan sova i sitt rum och därför har sin säng stående ute i det gemensamma sällskapsrummet bland alla andra boenden.

      LÄS MER: Dement kvinna låstes in av hemtjänstpersonal

När kvinnan skrevs in på boendet bad dottern om att bli uppringd ifall hennes mamma ramlade, men totalt har hon under de två år som gått endast informerats vid två tillfällen av totalt 47 fallincidenter.

Enligt dottern informerade personalen om att man i våras gjort nerdragningar i bemanningen trots mammans försämring med fallrisk, oro och försämrad syn. Större delen av dagarna är man två personal på totalt tio boende och endast en personal nattetid.

      LÄS MER: Dement hittades fastbunden i rullstol

”Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vården bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Kvaliteten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ett grundläggande kvalitetskrav är att vården är säker och att patienter inte drabbas av skador eller lidande som hade gått att förhindra”, skriver dottern i sin annmälan och avslutar med frågan:

”Hur ska 2 personer klara av 10 boende när min mamma för sin säkerhet och trygghet behöver mycket extra resurs? Vem tar det fortsatta ansvaret för min mammas påtagliga fallrisk och extrema oro?”

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS