En ny rapport visar vad som är gemensamt för de läkare som har anmälts som patientfarliga. Det skriver GP.
Mest läst i kategorin
Väldigt många av Sveriges läkare levererar säker vård, men det finns några som inte gör det och som istället utsätter sina patienter för fara. I en ny rapport har man granskat alla läkare som har anmälts som patientfarliga av sina egna arbetsgivare mellan åren 2016 till 2020.
Rapporten visar att det finns fyra gemensamma nämnare bland de anmälda läkarna. De läkare som är män, har hög ålder, har utländsk utbildning och är stafettläkare är överrepresenterade i statistiken.
Hög ålder
Läkarna som har anmälts har en hög genomsnittsålder, 59 år. Enligt Madeleine Liljegren, ordförande i Sveriges läkarförbunds utbildnings- och forskningsråd, kan det bero på att läkare inte har lagstadgad rätt till fortbildning.
– Min lärare sa att hälften av det vi lär oss kommer vara irrelevant om fem år. Det är jätteviktigt att läkarna har rätt till fortbildning, säger Liljegren till GP.
Manliga läkare
Tre av fyra anmälningar är mot manliga läkare, och det är bara män som har anmälts för ofredanden och sexuella närmanden. Läkarkåren är idag relativt jämställd sett till hur många män och kvinnor som arbetar, men det har inte alltid varit så, vilket kan påverka överrepresentationen menar Liljegren.
– Bland de äldre kollegorna är fler män, det kan hänga ihop med det, säger hon.
Utländsk utbildning
Hälften av de anmälda läkarna är utbildade utomlands och det pekas därför ut som en riskfaktor i rapporten. Det kan, enligt Liljegren, bero på att dessa läkare inte har fått en ordentlig genomgång av hur den svenska sjukvården fungerar.
– Det har inte funnits en strukturerad introduktion till den svenska sjukvården för kollegor som studerat utomlands. Det har varit så att man kommer till en ny arbetsplats och sedan förväntas man bara ha koll på saker som man kanske inte lär sig i ett annat land, säger hon till tidningen.
Stafettläkare
Stafettläkare, eller hyrläkare, har tidigare pekats ut som en riskfaktor men bara utifrån generella analyser. I den här rapporten gör man en systematisk sammanställning “som visar att det tycks finnas en koppling mellan hyrläkare och patientsäkerhetsrisker”. Madeleine Liljegren påpekar för GP att stafettläkarnas arbetssituation är påfrestande, vilket leder till osäkerhet för patienterna som får träffa många olika läkare.
Rapporten visar även att 30 av de anmälda läkarna har mist sin legitimation, medan en tredjedel av de granskade anmälningarna inte har inneburit några konsekvenser alls.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.