News55

Rekord i indragna körkort av medicinska skäl

körkort
Antalet återkallade körkort av medicinska skäl slår rekord. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 juli 2024Publicerad: 31 juli 2024

Aldrig tidigare har så många körkort återkallats av medicinska orsaker – siffran för årets första halvår är rekordhög.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under första halvan av 2024 har 3 600 körkort dragits in på grund av medicinska skäl, visar statistik från Transportstyrelsen.

Myndigheten konstaterar att antalet återkallade körkort på grund av den ovan nämnda orsaken, anmälningar från läkare inkluderade, ökat under många år.

“Vi blir allt äldre i Sverige och det är mycket möjligt att det kan vara en bidragande orsak till ökningen. Den stora mängden återkallelser på medicinska grunder sker från 75 år och uppåt”, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läkare har anmälningsplikt

Om en läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen som därefter utreder körkortsinnehavet.

Under de första sex månaderna 2022 skedde sådana indragningar av körkort i 2 855 fall. Första halvåret 2023 var antalet uppe i 3 052 fall och i år alltså 3 600 fall.

Totalt beslutade Transportstyrelsen om att dra in nästan 20 000 körkort under första halvåret i år, vilket uppges vara en ökning på 2,6 procent jämfört med samma period i fjol.

“Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs även: Då rök körkortet för Magnus Uggla News55

Läs mer: PRO: Äldre kan tvingas till läkare – för att behålla sitt körkort News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS