News55

Rektorer har inga invändningar mot protesterna

Artikelbild
Erik Renström, rektor för Lunds universitet. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Att ta utrikespolitisk ställning är inte universitetens roll – och det finns ett mervärde i att verka även i regioner där det råder krig och konflikt, framhåller flera universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som på flera andra universitetsorter slogs ett mindre propalestinskt tältläger upp i Lundagård på tisdagsmorgonen.

Lunds universitets rektor Erik Renström har inga invändningar.

Fredliga demonstrationer är något vi har rätt till som samhällsmedborgare och naturligtvis står universiteten bakom den rätten, något annat skulle vara otänkbart.Pausade samarbeten

Universitetet har inga samarbetsavtal med palestinska eller israeliska universitet. Men forskarna väljer själva vilka de vill samarbeta med, så länge de följer beslut som fattats av riksdag och regering, understryker han.

Universiteten ska ju främja forskning och utbildning även i politiskt, samhälleligt och känslomässigt svåra frågor och det innebär till exempel att ska man veta något om vad som sker i Mellanöstern så är det svårt om man inte är på plats eller har kommunikation med dem som finns där.

Han understryker att universitetet inte heller tagit utrikespolitisk ställning efter Rysslands anfallskrig. Exempelvis tas ryska studenter fortsatt emot.

Däremot har samarbeten med ryska universitet pausats på uppmaning av regeringen och till följd av sanktionerna.

“Sällan rätt väg”

ANNONS

Stockholms universitet, som har en del samarbeten med israeliska forskare, är inne på samma spår:

Avbrytande “av akademiska utbyten i andra länder är ytterst sällan rätt väg att gå för att främja fred och rättvisa i globala konflikter – och när det sker innebär det också stora förluster”, skriver rektor Astrid Söderbergh Widding i sin blogg.

På tisdagsmorgonen slog demonstranter upp tält på campus.

“Fredliga åsiktsyttringar, som det här är frågan om, är alltid välkomna”, skriver presstjänsten till TT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS