News55

Rikspolischefen om läckor: Förstår upprördheten

"Det här är otroligt skadligt", säger rikspolischef Petra Lundh om poliser och polisanställda som läcker till kriminella. Arkivbild. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Poliser ska självklart inte ha sexuella relationer med gängkriminella, säger rikspolischef Petra Lundh, som är väl medveten om problematiken med läckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har nog historiskt sett varit ganska naiva, säger hon.

Sedan 2018 har det gjorts över 500 anmälningar om misstänkta läckor från polisen till kriminella och minst 30 polisanställda har pekats ut som säkerhetsrisker, enligt en granskning i Dagens Nyheter.

Att inleda sexuella relationer med polisanställda har varit en återkommande metod.

Jag förstår att allmänheten blir upprörda när de hör det här. Jag förstår också att det här är skadligt för allmänhetens förtroende, säger rikspolischef Petra Lundh till TT.

Enligt Lundh beror dock den stora mängden anmälningar på att myndigheten har ett bra system för att upptäcka avvikande beteenden.

Säkerhetsklassning

Det handlar bland annat om att alla anställningar är säkerhetsklassade och att det kontinuerligt förs säkerhetssamtal under anställningen.

Vi har även obligatorisk utbildning i säkerhetsskydd och vi genomför informationskampanjer.

ANNONS

Detta gör att man förhoppningsvis anmäler alla avvikande beteenden antingen till sin chef eller till säkerhetsavdelningen, både om man ser en kollega som har ett avvikande beteende eller om man själv skulle bli kontaktad av någon.

Enligt henne ligger polisen långt fram i arbetet mot problematiken, både internationellt sett och i förhållande till andra myndigheter.

Jag har varit i rättsväsendet i många år och vi har nog historiskt sett varit ganska naiva, men de sista åren har vi verkligen jobbat på det här på ett systematiskt och strukturerat sätt.

ANNONS

Ett ständigt arbete

Att det trots detta sker läckor är otroligt skadligt, säger hon.

Vi behöver göra allt vi kan för att minimera det så mycket som möjligt. Det här är inget jobb som bara görs och sedan är det klart. Man måste jobba med det här precis hela tiden.

Enligt DN:s granskning sammanfaller läckor från polisen i tid med minst fyra hämndattentat där människor skadats eller mördats.

Det är inte klarlagt att det finns ett samband men skulle det vara så är det verkligen oerhört allvarligt.

ANNONS

Petra Lundh reagerar även på uppgiften om att personer som lämnat myndigheten efter att ha blivit påkomna med olämpliga kontakter fått anställning på andra myndigheter och åter kunnat hantera känslig information.

I dag saknas en systematik i att få bryta sekretess i samband med rekrytering mellan myndigheter och där återstår ett arbete att göra, enligt Lundh.

Det måste gå att dela information mellan myndigheterna på ett mycket mer systematiskt sätt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS