News55

Så blir domen för ”Sveriges värsta sexförbrytare”

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 feb. 2022Publicerad: 15 feb. 2022

En ökänd sexbrottsling dömdes till fängelse 2005 men frigavs fjorton år efter. Nu döms han igen. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Janken Donnstedt, som tidigare hette Jim Grapenkrantz, döms till 17 års fängelse för  grovt koppleri, människohandel, grov kvinnofridskränkning och 13 fall av grov våldtäkt. Enligt domen har han tvingat sin sambo att prostituera sig och har även utsatt henne för grova våldtäkter. Det skriver Aftonbladet

Donnstedt dömdes redan 2005 till 14 års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning, grov våldtäkt, våldtäkt och koppleri. Han frigavs 2014, men han bedömdes vara “mycket manipulativ” och det fanns enligt Kriminalvården en förhöjd risk för att han skulle återfalla i sexuellt våld. 

Han döms nu till maxstraffet på 14 år och får ytterligare tre år på grund av att han har återfallit i samma typ av brottslighet som han tidigare dömts för. Brotten som han döms för ska ha begåtts mellan 2019 och 2020.

– Fyra års påbackning är max så tre år är mycket. Just det med återfall är viktigt då det fanns ett yttrande om att han riskerade att återfalla. Det är sorglig läsning när man ser det och man sedan ser vad han utsatt den nya målsägande för. Det känns väldigt viktigt att man markerar, säger åklagare Lena Körner till tidningen. 

Enligt Aftonbladet kallas Donnstedt för ”Sveriges värsta sexförbrytare”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS