När man blir äldre ökar risken för att dö av en viss orsak i hemmet, som i många fall lätt hade kunnat undvikas.
Mest läst i kategorin
Antalet äldre som dör i bostadsbränder väntas öka kraftigt fram till 2030, enligt Hem & Hyra. Många av den äldre generationen bor kvar i sina bostäder, men dock utan särskilt brandskydd. Den som inte hör brandvarnaren eller har svårt att gå kan vara chanslös om det brinner i lägenheten. För anhöriga finns det flera sätt att stötta äldre familjemedlemmar och vänner genom att ta tillvara på olika brandskyddsåtgärder. Här är några exempel:
Byta batterier i brandvarnare
Om man bor i en hyresrätt är det hyresvärdens ansvar att tillhandahålla brandvarnare men hyresgästen måste sedan regelbundet kontrollera att den fungerar och byta batterier när det behövs.
Hörs brandvarnaren?
För äldre med nedsatt hörsel kan det vara svårt att höra brandvarnaren, särskilt på natten när hörapparaterna laddas. Det finns alternativ som vibrerar eller skickar ljusblixtar vid larm.
En lättare brandsläckare
Det kan vara svårt att hantera en sex kilos pulversläckare och då kan mindre och lättare brandsläckare vara ett bra alternativ. Det är dessutom fördelaktigt att ha flera i hemmet, till exempel en vid spisen och en vid sängen.
Kolla elektrisk utrustning
Äldre elektriska apparater är mindre brandsäkra än moderna, så det kan vara en bra idé att inspektera gammal elektrisk utrustning och byta ut den om den visar tecken på skador.
Koll på spisen
En fjärdedel av bostadsbränder startar vid spisen. En spisvakt, som känner av rök, värme eller rörelse, kan vara en förebyggande åtgärd. För att få stöd för detta kan man kontakta kommunens arbetsterapeut och ansöka om bostadsanpassningsbidrag.
Brandvarnare kopplad till trygghetslarmet
Brandvarnare som är kopplade till trygghetslarmet kan skicka signaler till larmcentralen, vilket möjliggör snabbare insatser från hemtjänst och räddningstjänst. Denna tjänst är ännu inte tillgänglig överallt, men man kan fråga på socialförvaltningen för att få information om tillgänglighet i ens område.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.