News55

Populär skattjakt gör comeback – så kan du vinna pengar

Ebba Busch hoppas att svenskarna ska delta i Mineraljakten
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Regeringen väcker liv i en gammal stenletartävling. "Mineraljakten" gav den förra vinnaren 50 000 kronor, nu ombeds folk på nytt ge sig ut i naturen. "Ut med hunden, rasta själen", säger näringsminister Ebba Busch (KD).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mellan 1967 och 2014 pågick “Mineraljakten” i Sverige. Enligt både regeringen och myndigheten SGU, Statens geologiska undersökning, var tävlingen en smärre succé.

Människor ombads att ge sig ut bland berg, åsar och kullar för att leta fram värdefulla stenar som de sedan skickade in till SGU:s mineralkontor i Malå varpå fynden analyserades.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Sist blev sexton mineraljägare ordinarie pristagare och ytterligare sex fick något slags andrapris. Förstaplatsvinnaren fick 50 000 kronor.

Tre miljoner kronor

Nu har regeringen beslutat att tilldela SGU tre miljoner kronor för att väcka liv i den gamla tävlingen. Syftet är att bidra till ökad förståelse och kunskap för Sveriges stora fyndigheter, enligt generaldirektören Annelie Wirtén. Men också att i slutändan bidra till en ökad mineralförsörjning genom nya fynd som kan leda till utvinning.

— Det finns några fyndigheter som upptäckts tack vare Mineraljakten, säger hon och nämner ett litiumfynd i Bergby norr om Gävle.

Tävlingen öppnar inte riktigt än och det blir upp till SGU att ta fram reglerna. Wirtén lovar att återkomma om upplägget.

ANNONS

— Sverige har en fantastisk geologi och är ett gammalt gruvland, vi behöver få medvetenheten tillbaka.

ANNONS

Busch: Stormaktsnation

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) lyfter fram möjligheten att Sverige ska göra EU mer oberoende av sällsynta jordartsmetaller som i dag kommer från länder som Kongo och Kina. Metallerna behövs bland annat i solceller och elbilar.

— Jag hoppas att svensken ska vara med och under sina kantarell- och skogspromenader faktiskt hitta ytterligare fyndigheter. Sverige är underprospekterat. Sverige är bokstavligt en guldgruva.

Hon riktar sig både till klimataktivister och prospektörer.

— Sverige kan bli en tung stormaktsnation i Västvärlden om vi vågar nyttja de fyndigheter som vi misstänker finns i den svenska jordskorpan.

För att öppna en ny gruva krävs också en lokal acceptans, enligt Ebba Busch, och den tror hon kan växa om man talar om vilka arbetstillfällen en gruva kan skapa.

— Jag hoppas att fler svenskar ska känna: Jag vill ha en gruva på min bakgård.

ANNONS

Kan du tänka dig att ha det?

— Man kommer aldrig att ha den precis i sin trädgård bredvid rododendron, men ja.

Niklas Svahn/TT

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS