News55

Så ljög föräldrar om symptom – och isolerade barnen

Så ljög föräldrar om symptom – barn opererades i onödan
Föräldrarna är polisanmälda och misstänka för barnmisshandel genom förfalskning av symptom.
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Ett syskonpar har blivit utsatt för onödiga sjukvårdsingrepp då föräldrarna ljugit om deras symptom. När de omhändertogs visade det sig att de inte alls var sjuka. De har dessutom hållits isolerade från samhället. Det rapporterar Sydsvenskan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett skånskt syskonpar, 13 och 15 år gamla som blivit utsatta. Föräldrarna har nu polisanmälts och är misstänkta för barnmisshandel genom förfalskning av symptom, uppger Sydsvenskan.

Syskonen har i hela sina liv trott att de varit svårt sjuka och har under sin uppväxt behandlats och medicinerats. Ett av barnen har också genomgått flera operationer.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Region Skåne har nu kommit fram till att majoriteten av åtgärderna helt har saknat medicinsk grund.

Det har också visat sig att barnen inte fått sin rätt till en god skolgång tillgodosedd, visar handlingar som tidningen tagit del av, och barnen har isolerats från omvärlden.

Sjukvården gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i maj förra året, då det uppstått misstankar om att föräldrarna manipulerat och vilselett vården. I september omhändertogs barnen och placerades i familjehem.

Föräldrarna nekar till alla anklagelser.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

ANNONS

Pågått länge

Björn Lundin, barn- och ungdomspsykiater och expert på den här typen av barnmisshandel, tycker att fallet sticker ut. Det vanliga är att det upptäcks redan när barnen är små.

– Det är ovanligt att det har pågått så här länge, säger han till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS