Det hårda vintervädret gör det tufft för fåglarna. Att människor gör en god gärning och hjälper till med vintermatning gör att fler fåglar överlever, enligt ornitolog.
Mest läst i kategorin
Sträng kyla och yrsnö kan göra livet svårt för vissa arter, exempelvis koltrasten och rödhaken. Koltrasten är till exempel beroende av frukt och bär under vintern när marken är frusen. Om det är ont om rönnbär kan äpplen som människor lägger ut bli livsviktiga, skriver TT.
– Vi har med vårt matande gjort det möjligt för dem att övervintra långt norrut, säger Anders Wirdheim, ornitolog inom Birdlife Sverige, Sveriges ornitologiska förening.
– Detta har inneburit en tydlig förändring jämfört med hur det var förr. Nu har vi koltrastar i Luleå, och de är helt beroende av fågelmatning, även om tillgången på rönnbär också spelar roll.
Fler stannar
Tidigare, innan det blev populärt att mata vildfåglar i Sverige, drog nästan alla trastar söder ut. De övervintrade i Västeuropa, bland annat i parker i Paris och Amsterdam. De flesta gör så än idag, men numera stannar en fjärdedel kvar i Sverige under vintern.
– Om alla som matar fåglar slutade skulle de få det väldigt besvärligt, konstaterar Wirdheim.
Senaste nytt
God gärning
De flesta av stannfåglarna, som till exempel blåes och talgoxe är väl anpassade till vinterklimat.
– Men säkert är det så att fler individer överlever tack vare maten. I det perspektivet kan man väl säga att man gör en god gärning när man sätter ut mat, säger han.
Det är inte bara kylan som kan göra det svårt, utan även snön. Trastar, bergfinkar och bofinkar dras till fågelborden när snön faller. Gässen och ormvråkarna som har försökt att övervintra tvingas dra söderut.
Populär hobby
Det är väldigt populärt bland svenskarna att mata fåglar. Det framkom av en undersökning som gjordes för några år sedan att 400 000 till 500 000 hushåll i landet ger fåglar mat på vintern. Vildfågelmaten omsätter stora summor pengar.
Det finns dock en hel del dåliga produkter på marknaden, enligt Anders Wirdheim.
Bra mat
Det finns talgbollar som mest består av vetedeg och så kallade viltfågelblandningar är sällan intressanta för fåglarna.
– Rena frön är bäst, exempelvis solrosfrön och hampfrön, tipsar ornitologen.
Det går även att göra egen fågelmat, som talgbollar av kokosfett och margarin. Men det är inte alltid som resultatet blir lyckat.
– Jag misslyckades fullständigt en gång trots att jag gjorde på det sätt som man skulle. Fåglarna var helt ointresserade av mina bollar, säger Wirdheim.
Fakta om stannfåglar
I Sverige häckar ungefär 250 fågelarter varav merparten lämnar landet under vintern. Endast 27 procent, eller 66 arter, stannar helt eller delvis i Sverige under vintern. Denna grupp har ökat något i antal sedan början på 1900-talet, i viss mån som en effekt av klimatförändringen, och delvis som en följd av den omfattande fågelmatningen på vintern. Typiska stannfåglar är mesarna, kråkfåglar som skata och korp, samt domherre och sidensvans.
Källor: Birdlife Sverige, TT.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.