Svenska gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige, enligt Säpo.
Mest läst i kategorin
Iran uppges ha både avsikt och förmåga att slå till igen.
Vi ser det här som väldigt allvarligt, säger Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säpo.
Enligt israeliska uppgifter har Foxtrotledaren Rawa Majid värvats av Irans underrättelsetjänst. Även det rivaliserande gänget Rumba, som leds av Ismail Abdo, påstås arbeta för den iranska regimen.
Säpo kommenterar inte just de uppgifterna, men konstaterar att den iranska regimen använder sig av brottslingar i Sverige för att utföra våldsdåd.
Kriminella nätverk i Sverige är en proxy som Iran använder sig av, säger Daniel Stenling.Vi ser kopplingar mellan individer i de kriminella nätverken och individer som går att koppla till de iranska underrättelse- och säkerhetstjänsterna.”Mycket unga individer”
Säpo uppger att man under senare år stoppat flera attentatsplaner iscensatta av Iran, där bland annat kriminella nätverk använts som ombud.
Iran riktar in sig på det man uppfattar som ett hot, till exempel kan det handla om att skada israeliska och judiska intressen i Sverige.
Det kan vara mycket unga individer, till och med barn, som kan komma att utföra iranska säkerhetshotande verksamheter i Sverige, säger Stenling.
På frågan om Iran har vilja och förmåga att slå till mot Sverige igen svarar Stenling:
Det är vår bedömning att de har både avsikt och förmåga att kunna göra det.
Säpo kommenterar inte hur länge man känt till att Iran värvar gängkriminella. På frågan om all information kommer från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad svarar Stenling att Säpo har egen information om Iran.
Både Säpo och polisen uppger att man nu vidtar åtgärder för att försvåra för Iran att utöva våld i Sverige.
Terrorstämplas?
Enligt Mossad planerar Rawa Majid “terrordåd mot israeliska och judiska mål”.
Innebär det här att gängledare kan terrorstämplas, vilket kanske kan öka möjligheten att få dem utlämnade?
Ju grövre brottsligheten är, desto enklare blir det att samarbeta med andra internationella partners, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på Noa.Vi gör mycket redan nu tillsammans med många länder för att reducera vårt gemensamma problem. Vår förhoppning är att nå framgång i de frågorna oavsett om det är anstiftan till grova våldsbrott eller om det är klassat som terror.
Regeringen tar allvarligt på uppgifterna, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Utvecklingen påverkar förstås säkerhetsläget i Sverige, säger han.Det kan i vissa fall innebära att hoten går in i varandra och förstärker varandra.