En sjuksköterska misstänks för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel från svårt sjuka och döende patienter. Nu anmäls hon till Inspektionen för vård och omsorg. – Det är inte ovanligt att personer med drogproblematik söker sig till den här typen av verksamheter, säger Veronica Welin, verksamhetschef för särskilda boenden i Lunds kommun, till News55.
Mest läst i kategorin
Lunds kommun har anmält en sjuksköterska till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) då morfinampuller vid flera tillfällen har försvunnit spårlöst efter att sjuksköterskan har varit på hem- eller läkarbesök hos svårt sjuka patienter.
Ville vara ensam med patienten
Vid ett tillfälle bad den misstänkta sjuksköterskan att personalen som vakade över en döende patient att lämna rummet då sjuksköterskan ville vara ensam med patienten. Enligt journalen ska hon då ha gett en injektion Morfin till patienten, men inga använda morfinampuller hittades i behållaren för riskavfall. Sjuksköterskan hade själv ingen förklaring till detta.
Veronica Welin är verksamhetschef för särskilda boenden i Lunds kommun och enligt henne är läkemedelsstölder något som förekommer allt för ofta.
– Det finns alltid en risk för stölder inom verksamheter där man hanterar läkemedel och det är tyvärr inte ovanligt att personer med drogproblematik söker sig dit, säger Veronica Welin till News55.
Samtidigt finns få verktyg för att garantera att den som söker jobb inom verksamheter likt dessa inte kommer att ägna sig åt brottslig verksamhet, menar Veronica Welin.
Allt för få verktyg
– De redskap vi har är att säkerställa att personen som söker jobb har rätt legitimation och att stämma av med Socialstyrelsen att det inte har förekommit några incidenter tidigare. Om de ger grönt ljus så finns det inte något mer vi kan göra.
Sköterskan har polisanmälts då hon, enligt kommunen, är en fara för patientsäkerheten. Hon har också varslats om avstängning, berättar Veronica Welin.
Vårdtagaren kom inte till skada
– Det är vanligt att man stänger av en medarbetare medan utredning pågår och nu har vi ju lämnat över ärendet till polisen. Det vi också gör nu är att se över vilka sjuksköterskor som har tillgång till våra narkotikaklassade läkemedel och stryper tillgången för de som inte behöver det. Samtidigt kommer vi inte ifrån att alla sköterskor har tillgång till vårdtagarnas personliga läkemedel eftersom de finns i bostaden.
– Jag vill också tillägga att vårdtagaren inte har skadats eller lidit. Det är det viktigaste, avslutar Veronica Welin.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet