News55

Spaningsledarens svar på kritiken - "Leif GW Persson vet inte ett skit"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 okt. 2015

I Expressen kritiserar kriminologen Leif GW Persson polisens tipshantering i Lisa Holm-utredningen, även de tips som kommer från påstådda siare. Nu får han svar på tal från utredningens spaningschef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är klart att vi läser igenom alla tips som kommer in, säger Lars Johansson, spaningsledare i Lisa Holm-utredningen.

Protokollet är klart. Lars Johansson väntar bara på något enstaka dokument som ska komplettera den förundersökning som kommer ger svar på mångas frågor när åtal väl väcks. Ny beräknad tid är runt mitten av oktober och i väntan på det fortsätter spekulationerna om vad som egentligen hände Lisa Holm, 17, timmarna innan hon hittades mördad den 12 juni i Kinnekulle utanför Lidköping.

Han vet inte ett skit

En av de som spekulerar utan att ha någon insyn i utredningen är Leif GW Persson. I ett uttalande till tidningen Expressen kritiserar han polisens hantering av inkomna tips. Han menar att det “finns ingen hjälp att hämta från den andra sidan”, och tycker inte att mordutredarna ska lägga energi på information som kommer från “siare”.

Men Lars Johansson förstår inte Leif GW Perssons kritik mot Lisa Holm-utredningen.

– Han vet inte ett skit om den här utredningen men man kan ju tycka att han borde lära sig grunderna i spaningsarbete: man ska vara objektiv. Det kan ju teoretiskt sett vara så att en gärningsman hör av sig och kallar sig för siare för att leda polisen till en kropp. Det är klart att vi måste läsa tipsen.

      LÄS MER: Smakprov ur dokumentären om GW.

Anhöriga hör av sig 

ANNONS

I artikeln tar man också upp fallet med Helena Andersson, 22, som försvann efter en utekväll. Hon har fortfarande inte hittats men en sierska hjälpte polisen under utredningen med att peka ut platser där kroppen skulle finnas.

– Anhöriga till Helenas familj har hört av sig och undrar nu varför man blandar in Helena, i Lisa Holm-utredningen, det är två helt olika fall som inte har med varandra att göra, säger Lars Johansson och tillägger:

– Leif GW Persson spekulerar och då blir det såhär – en höna av en fjäder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS