News55

Sveriges civilbistånd kan öka efter agentlag

Artikelbild
Biståndsminister Johan Forssell (M) öppnar för att regeringen kan skjuta till mer pengar till civilsamhället i Georgien efter den klubbade agentlagen. Arkivbild. (Foto: Samuel Steén/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Sverige kan ytterligare utöka sitt ekonomiska stöd till civilsamhället i Georgien efter att den omstridda agentlagen röstats igenom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag utesluter ingenting, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

I söndags rapporterade Dagens Nyheter att regeringen skjuter till ytterligare elva miljoner kronor i stöd för civilsamhället i Georgien. Två dagar senare röstade det georgiska parlamentet igenom den så kallade agentlagstiftningen.

Biståndsminister Johan Forssell (M) säger att beslutet i Tblisi är både väldigt beklagligt och väldigt allvarligt. Sverige är den tredje största bilaterala biståndsgivaren till Georgien och den klubbade lagen ändrar inte Sveriges hållning.

“Viktigt instrument”

Det kan bli aktuellt med mer pengar från regeringen till landet i närtid.

Jag utesluter ingenting. Vi har ju sagt att vi ska använda biståndet också i vårt närområde på ett annat sätt än tidigare, säger Forssell till TT och fortsätter:Vi talar väldigt mycket om Ukraina, fullt förståeligt, efter Rysslands fullskaliga invasion. Vi har tyvärr en situation där ju Ryssland arbetar väldigt långsiktigt och metodiskt, inte bara i Ukraina utan även i just Georgien, Moldavien och andra länder. Svenskt bistånd är ett viktigt instrument för att motverka det.”Står och väger”

Den georgiska agentlagen liknar en lag som infördes i Ryssland 2012 och tvingar organisationer verksamma i Georgien att erkänna sig som aktörer för främmande makt, om de får mer 20 procent av sin finansiering från utlandet.

Lagen kan påverka Georgiens kandidatur som nytt EU-land.

ANNONS

Det står och väger här nu. Det jag kan säga från regeringens sida är att vi fortsätter att stödja det georgiska folket och viljan att närma sig Europa. Vi kommer att öka vårt stöd till civilsamhällsorganisationerna och vi jobbar också med våra andra internationella parters för att hjälpa på alla sätt vi kan., säger Forssell

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS