Sveriges Radio anklagas i en DO-anmälan för att bedriva en plågsam och hänsynslös diskriminering av dem som behärskar engelska mindre bra.
Mest läst i kategorin
I anmälan till Diskrimineringsombudsmannen anger den anmälande Munkedalsbon ett inslag i Studio Ett där största delen av en intervju med USA:s svenska ambassadör återgavs på engelska.
Anmälan har beräknat att inslaget till 75% var på engelska och menar i sin anmälan att av intervjuarens frågor och ambassadörens svar fick anmälaren bara tillgång till en fjärdedel beroende på att han inte behärskar engelska.
LÄS MER: Pappa till skolbarn anmäler Jonas Gardell-bok
“Hade gått att lösa”
”Redaktionellt hade detta enkelt gått att lösa genom att spela in intervjun innan sändning och översätta både intervjuarens frågor och ambassadörens svar tili svenska för en senare sändning”, skriver mannen i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.
Anmälaren pekar på att för den äldre delen av befolkningen har engelska inte varit obligatoriskt ämne i skolan och för de allra flesta har inte engelskspråkighet varit aktuell i yrkeslivet.
LÄS MER: Rebecka blev utslängd – för att hon var kvinna
Demokratifråga
”Även för yngre årgångar gäller att en majoritet svenskar förstår svenska bättre än engelska. Detta förhållande torde – eller borde – vara allmänt känt även av media”, skriver anmälaren och jämför med hur en döv person kan uppfatta tal utan översättning till teckenspråk eller text:
”SR tillämpar en attityd mot oss som innebär att vår bristande förståelse av främmande språk – i detta fall engelska – medför en funktionsnedsättning. En funktionsnedsättning man förstärker genom bristande tillgänglighet. Det kan jämföras med att bygga trösklar i stället för att ta bort.”
Anmälaren lägger också in en demokratisk aspekt i det hela; hur Sveriges Radio som public service-kanal behandlar dem som inte behärskar engelska genom bristande tillgänglighet av information som dessa har rätt till.
Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab