News55

SVT-profilen: “Hjärtat stannade i 13 minuter”

Otti Haukebö, känd från "Hotell Romantik" i SVT, har gått bort.
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 maj 2022

I lördags fyllde SVT Sport-profilen Christer Ulfbåge 80 år. I en öppenhjärtig intervju med Sportbladet berättar tv-legendaren om sitt nya liv efter hjärtstoppet för åtta år sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under drygt tre decennier arbetade Christer Ulfbåge på SVT-sporten som både programledare och expertkommentator. Han tvingades dock gå i pension 2013 efter en incident där han drabbades av ett 13 minuter långt hjärtstillestånd.

Det var under en kändisgolftävling på Bro Hof Slott som Christer Ulfbåge plötsligt segnade ner, till synes livlös. Efter snabba insatser med hjärtmassage och en hjärtstartare kunde ambulanspersonal få liv i honom innan han transporterades till Karolinska universitetssjukhuset.

Idag mår han bra, trots att han tappat 25 procent av hjärtkapaciteten.

– Det är jobbigt när man ska gå med golfvagnen i uppförsbackar och då kommer den tunga andhämtningen och man sackar efter. Det är det enda jag känner av efter det som hände, berättar han för Sportbladet.

Christer Ulfbåge. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX


Christer Ulfbåge arbetade på Radiosporten under 1970-talet där han bland annat kommenterade Ingemar Stenmarks framfart i skidbackarna. Det var dock under åren på SVT som han blev folkkär via otaliga insatser som programledare för Sportspegeln och inte minst som kommentator för direktsänd idrott. De sista yrkesverksamma åren kommenterade han skidskytte och backhoppning i SVT innan han till slut gick i pension som 71-åring.

Sedan några år tillbaka bor han och hustrun Birgitta i Portugal. Där lever han ett aktivt liv med bland annat cykling, promenader och golf.

I lördags fyllde Christer Ulfbåge 80 år men säger själv att han känner sig som 60. Och han längtar inte tillbaka till jobbet som sportkommentator.

ANNONS

– Jag hade ett väldigt roligt arbetsliv, men efter att jag lade av så har jag inte tittat tillbaka och tänkt att jag vill jobba mer. Jag vill ha det här livet jag har nu.

Text: Thomas Helsing

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS