Ångestproblem är vanligt i Sverige. En som är proffs på området är SVT-psykiatrikern Anders Hansen. Men inte heller han går fri från problematiken. Han berättar för Femina att han hittat sätt att hantera sin egen ångest.
Mest läst i kategorin
Var åttonde vuxen svensk äter antidepressiva medel för att lindra sin ångest. Den omtyckta psykiatrikern Anders Hansen, som bland annat är aktuell i SVT-programmet “Din personlighet” har skrivit flera böcker i ämnet, nu senast “Depphjärnan – Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”.
– Jag tror att vi ständigt är på jakt efter en historia som gör att vi förstår oss själva. En psykiatrisk diagnos blir ibland den historien. Folk ser sig själva som att ”jag är den som är trasig”, ”jag är den som har ångest”, eller ”jag är den som har adhd”. Att gå runt och se sig som ett offer eller att man är sönder är inte hälsosamt, och det är det jag vill komma ifrån. Jag vill att folk ska fatta att vi är lite olika kalibrerade vad gäller de här sakerna, delvis av våra gener men också vår uppväxt. Och om du lider av det så sök hjälp, det är inte konstigare än att söka för diabetes. Men det betyder inte att du är sönder. Det finns en kraft, en slags frigörelse, i att inse att man inte är sönder, säger han till Femina.
Mer ångest än snittet
Anders Hansen har för personlig del hittat sätt att hantera sin egen ångest. Han vill gärna lyfta hur mycket konditionsträning kan göra för det psykiska måendet.
– Jag motionerar jämt, och lever hyfsat som jag lär. Men jag har mer ångest än snittet av befolkningen, och när man väl har stark ångest så är det ju fan inte lätt. Det är svårt att intala sig att det är någon slags försvarsmekanism då. Men det har ändå hjälpt mig på något sätt, att inte se mig själv som trasig, säger han till Femina.
Läs mer:
Så krossar Anders Hansen myt om narcissister
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.