News55

SVT svarar på Ulf Elfvings svordomskritik mot Kristallengalan

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 sep. 2017

Ulf Elfvings krönika om det grova språkbruket från flera av pristagarna på Kristallengalan i helgen har fått stort gehör från News55:s läsare. Nu svarar företrädare från SVT på kritiken. – Det finns inget egenintresse i att svensk TV ska vara fylld av svordomar, men det finns ett intresse i att våra pristagare har full frihet att uttrycka sig som de vill, säger Anton Glanzelius, operativ chef för Kristallen, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55:s helgkrönika av Ulf Elfving om SVT:s direktsända Kristallengala och pristagarnas grova språkbruk har väckt stor debatt, både i andra medier och bland News55:s läsare.

”Det sätter en agenda och det lär tittare och kanske framför allt unga tittare att det inte finns några andra adjektiv än “skit”, “helvete” och “jävlar” skriver en läsare på News55:s Facebooksida.

”Sveriges Television tycker ofta att de är lite finare eller lite bättre, och då kan man väl använda den ambitionen i språket” skriver en annan.

En tredje läsare efterlyser en kurs i “vett, etikett och språkbruk” inför nästa Kristallengala.

      LÄS MER: Rekord i svordomer på årets Kristallengala – torftigt!

“Vi har ingen redaktionell kontroll över vad pristagarna säger i sina tacktal”

Anders G Carlsson är projektledare för Kristallengalan och flera andra av SVT:s nöjesproduktioner:

– Om någon tycker att språkbruket har varit dåligt är vi de första att beklaga, men vi har ingen redaktionell kontroll över vad pristagarna säger i sina tacktal. De som kommer upp på scenen är adrenalinstinna, glada och nervösa. Självklart är det inte bra om de säger “fan” eller “jävlar”, men det är omöjligt för oss att rå på. Däremot har vi full koll på våra programledares manus. Jag reagerade själv på att det var mycket svordomar, men jag uppfattade det som att det bara var pristagare som svor, säger Anders G Carlsson till News55.

ANNONS

Enligt Anders G Carlsson är det stor skillnad mellan direktsända program som exempelvis Kristallengalan och SVT:s övriga programutbud när det kommer till vilken redaktionell kontroll SVT har över det som sägs och görs i rutan.

      LÄS MER: “Lägg ut!” – Bo Holmström tog emot hederspris

“Vi kan inte parera något förrän det redan har hänt”

– Jag tycker att det är viktigt att värna om ett bra språk och är det ett program där vi har kontroll är det också ett bra språk. Problemet med den här typen av direktsänd gala är att det är mycket programtid som vi inte vet vad den kommer innehålla. Vi utser inte vinnarna och vi kan inte prata med dem innan på samma sätt som vi kan med programledarna. Vi kan inte parera något förrän det så att säga redan har hänt. Det är en utmaning, säger han.

Anders G Carlsson tror också att det förändrade språkbruket i samhället sätter sin prägel på hur media använder språket.

– Det kan vara så att detta är ett tecken på att språket förändras. Om du tittar på ett TV-program från 1990-talet är det stor skillnad i hur man använder språket jämfört med i dag. Samtidigt är det svårt att veta om det är språket som har förändrats eller om det är så att de som vann bara svär mycket, säger Anders G Carlsson.

”Radio och tv borde vara ett föredöme i att använda det svenska språket utan svordomar” skriver en av News55:s läsare på Facebook. Men vilket ansvar har egentligen Public service i situationer som dessa?

Anton Glanzelius är operativ chef för Kristallen.

ANNONS

“Om det hade varit manusskrivet hade vi självklart haft ett ansvar”

– Om det hade varit manusskrivna svordomar hade jag förstått Ulf Elfvings kritik bättre. Pristagarnas uttryck säger bara något om hur stort det är att vinna en Kristall. Det är ett uttryck för vild glädje från någon som knappt kan tro att det är sant. Om det sedan är språkmässigt elegant eller inte kan man diskutera. Men om det hade varit manusskrivet hade vi självklart haft ett ansvar, säger Anton Glanzelius till News55.

Enligt Anton Glanzelius uppmanas alla nominerade att förbereda ett tacktal. Vad det sedan ska innehålla är upptill var och en. Det finns inga regler för vad ett tacktal ska innehålla, berättar han.

– Vi uppmanar folk att uttrycka sig på sitt eget sätt. Vill man stå på huvudet, sjunga och tacka sina föräldrar eller juryn får man det. Sedan vill vi naturligtvis inte att svensk TV ska vara fylld av svordomar, det finns inget egenintresse i det, men det finns ett intresse i att våra pristagare har full frihet att uttrycka sig som de vill, avslutar Anton Glanzelius.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]