News55

Theodor Kallifatides: Vi bör inte tillåta dödshjälp i Sverige

STOCKHOLM 20090130
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 feb. 2016

Författaren Theodor Kallifatides har förståelse för att det finns situationer när man ska låta svårt sjuka dö, men är starkt emot en lagändring som tillåter dödshjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår just nu en debatt i tidningar och tv om rätten till dödshjälp, något som tre av fyra svenskar ställer sig positiva till.

I slutet av januari publicerade bland andra Björn Ulvaeus och P C Jersild ett debattinlägg i Dagens Nyheter där man menade att politikerna trots det inte vågar utreda frågan om frivillig dödshjälp. Den 11 februari utvecklade Ulvaeus i TV4:s ”Malou efter tio” sin förhoppning om att en dag se en lagändring så att svårt sjuka får rätt till dödshjälp.

Kallifatides: Man kan inte begära av någon att ta livet av en annan

En som inte anser att vi bör införa möjligheten till dödshjälp i Sverige är författaren Theodor Kallifatides. För News55 lyftar Kallifatides fram det som han menar är dödshjälpens etiska problem och som han tidigare skrivit om i sin blogg –  att det ”inte är självklart att man har rätt att stjälpa sin död på en annan vare sig det är på samhället eller på individer”.

– Det här är ett stort problem, man begär av en människa att ta livet av en annan människa, säger Theodor Kallifatides.

– Om man till varje pris vill dö så finns det ju hur många möjligheter som helst. Man kan sätta en plastpåse över huvudet och täta till så är det gjort.

      LÄS MER: ABBA-Björn sätter fart på debatten om dödshjälp

Men många dödssjuka befinner sig i en situation där de inte själva kan avsluta sina liv även om de vill.

ANNONS

– Jag betvivlar inte att det finns situationer där man ska låta folk gå vidare. I praktiken möter läkarna den här situationen dagligen och jag tror att det då löses på ett eller annat sätt.

– Vissa problem måste man leva med och lösa ad hoc, avgöra från fall till fall. Men jag tycker inte att det ska finnas ett regelverk som stipulerar det här.

Theodor Kallifatides jämför med livets första skede:

– Vi kan ju flytta frågeställningen dit: Ska läkare bestämma vem som ska födas eller inte? Ska de avgöra om ett barn med defekter ska få leva? Ska inte mamma eller pappa säga sitt?

      LÄS MER: Riksdagsman: Dödshjälp är bara 5-10 år bort

Men i fallet med dödshjälp är det patienten själv som ska fatta beslutet.

– Ja, men ibland är de förvirrade och har så ont att de inte kan tänka ett steg längre, säger Kallifatides.

– För övrigt, vad vet vi om när livet slutar kännas som livet? Det vet inte ens patienten. Problemet är att man inte kan lita på vad denne säger, vad gör man om en patient ångrar sig i sista stund? Det är som att putta någon i ryggen som just varit på väg att hoppa från 15 meters höjd. En halvtimme efter att de uttryckt en vilja att dö kan de vilja ha en kopp kaffe.

ANNONS

Hur skulle du vilja ha det om du själv drabbades av en obotlig sjukdom med obeskrivliga smärtor?

– Jag skulle inte resonera annorlunda, säger Theodor Kallifatides som på Twitter den 7 februari skriver ”Tragedin är inte att människan är dödlig utan att hon ännu inte har lärt sig dö.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS