News55

Tjuv hade bytt ut medicin - 85-åring spydde avföring

Artikelbild
Tablettkartor och olika sorters piller. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 maj 2017

Pensionärerna på äldreboendet Solhöjden i Öckerö kommun blev bestulna på narkotikaklassade läkemedel som tjuven sedan ersatte med andra preparat. Något som fick ödesdigra konsekvenser för de boende, rapporterar Expressen. – Det är så iskallt gjort. De här personerna kan inte han någon empati alls, säger Annette Källström, en av de boendes anhöriga, till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De boende på äldreboendet Solhöjden har en minst sagt turbulent tid bakom sig. Redan i februari i år lade boendepersonalen märke till att narkotikaklassad medicin saknades och boendet anmälde genast stölderna till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och till polisen, det rapporterar Expressen.

Bytte ut medicinerna

Och stölderna fick ödesdigra konsekvenser för de boende. Inte nog med att tjuven stal narkotikaklassad medicin, personen ersatte den med andra preparat. Preparat som var avsedd för att behandla akut diarré.

85-åriga Oili Källström var en av de som råkade illa ut.

– Vi fick reda på att hon hade spytt upp sin egen avföring samt att hennes mediciner hade blivit utbytta. Då tänker man: Vad är det som händer, säger Annette Källström, svärdotter till den numera avlidna Oili, till Expressen.

      LÄS MER: Sjuksköterska misstänks för att ha stulit läkemedel från döende patienter

“Det är inte ett värdigt slut”

– Efter det blev hon aldrig sig själv. Det är så fruktansvärt. Det är inte en värdig död. Det är inte ett värdigt slut, fortsätter hon.

ANNONS

Annette Källström sörjer inte bara Oilis bortgång. Tänk om förstoppningsmedicinen var en orsak till att Oili gick bort? Det är frågor som Annette förmodligen aldrig kommer att få svar på.

Arto Niskala är verksamhetschef på Solhöjden där stölderna har lett till att man nu arbetar med att se över rutiner och har beslutat att sätta digital lås på medicinskåpen, skriver Expressen. Än så länge står ingen misstänkt för brottet.

      LÄS MER: Sjuksköterska stal vårdtagares mediciner

Finns ingen koppling

Arto Niskala ser inte att Oili Källströms bortgång har något att göra med att hon felmedicinerades med förstoppningsmedlet.

– Det är inget som har framkommit, att det ska ha bidragit. Men man vet givetvis aldrig. Men en sådan bedömning har sjuksköterskan inte gjort, säger Arto Niskala till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS