News55

Tog emot råd från receptionist på ögonklinik - fick nedsatt syn

Artikelbild
STOCKHOLM 20160404
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2016

Receptionisten på en ögonklinik i Stockholm rådde en man som led av plötslig synnedsättning att avvakta och bokade in ett besök hos optiker först flera dagar senare. Vid ett akutbesök konstaterades att mannen led av svår näthinneavlossning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att mannen plötsligt drabbades av nedsatt syn på ena ögat kontaktade han genast en ögonklinik i Stockholm. Men den receptionist som jobbade på kliniken bokade in mannen för ett besök hos optiker först flera dagar senare.

      LÄS MER: Här dör flest i prostatacancer

Fick nedsatt syn på ena ögat

Men efter att mannen upplevde att synen försämrades ytterligare beslutade han att åka in till en akutmottagning där man ställde diagnosen: svår näthinneavlossning.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skarp kritik mot den berörda ögonkliniken. Att mannen fick rådgivning av en person som helt saknade medicinsk utbildning är, enligt IVO, oprofessionellt och riskerade patientsäkerheten.

      LÄS MER: Sjuksköterska arbetade utan legitimation

Hade kunnat undvikas

Enligt IVO skulle mannen genast ha uppmanats att söka vård på en akutmottagning då konsekvensen som följde, att mannen fick nedsatt syn på ena ögat, hade kunnat undvikas om mannen hade fått rätt hjälp, och i tid.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS