News55

Totte Wallin: Så krackelerar den svenska självbilden

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 13 maj 2022Publicerad: 13 maj 2022

Den svenska bilden om neutralitet är problematisk och går inte ihop med verkligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den blinda fläcken !

Den femte maj firar Danmark varje år freden efter andra världskriget. Man tänder ett ljus i ett fönster och i år samlades man på Rådhustorget med tända facklor och lyssnade på ett direktsänt tal av Zelenskyj som sa: ”Ukraina ska också få en fredsdag att fira”. 

Vad firar vi i Sverige? Går vi i ett fackeltåg genom Hallsberg med bindlar för ögonen och hörselskydd för att fira ”tysktågen” och den neutralitet som ”tjänat oss väl”?

Bland motståndarna till en svensk anslutning till Nato så säger man ”det har gått för snabbt, vi måste utreda mera”. Då undrar jag vad det var för uppdrag den svenska DC-3an, den som sköts ner över Östersjön för ganska exakt 70 år sedan, vara ute på? Varför delade Flygvapnet ut fel koordinater för efterspaningarna och hur kom det sig att man efter Murens fall så fann man planet direkt på ryskt vatten? Planet hade utfört signalspaning för Nato, är bärgat och kan ses på flygmuseet i Linköping.

1963 avslöjades storspionen Stig Wennerström som redan 1943 spionerade både för tyskarna och Sovjetunionen. Han kände till och avslöjade vårt samarbete med Nato, och det var Wennerström  som informerat Sovjet om verksamheten med svensk signalspaning över Baltikum (den så kallade Catalinaaffären).

På 60-talet byggdes även de så kallade ”Vägbaserna” eller landningsbanor på vanliga landsvägar ut. Man ville i händelse av ett angrepp sprida ut flygvapnet så att en angripare från öst inte kunde slå ut planen med några få angrepp vilket besannades under Sexdagarskriget 1967 då Israel slog ut Egyptens flygvapen på en förmiddag. Landningsbanorna var även anpassade efter Natos behov.

Alliansen har tjänat oss väl men vilket var priset? 

Egentligen är det ganska enkelt. För att upprätthålla en trovärdig neutralitet krävs en egen vapenindustri, eftersom hemmamarknaden är för liten behövs vapenexport. Det är här det blir problematiskt. I den officiella retoriken har Socialdemokratin framställt sig som en fredsälskande nation mot kärnvapen. Alva Myrdal fick fredspriset 1982 och 1984 sa Olof Palme: ”Vårt främsta hopp är människors längtan efter fred, deras avsky för kriget, deras förnuft”. 

ANNONS

Det var samma år som Svenska Freds startade Boforsaffären (1) då Svenska Freds och Skiljedomsföreningen avslöjade att Bofors sålt Robot 70 till ”fel länder”. När kriget mellan Iran och Irak startade 1980 utsåg FN:s Generalsekreterare Olof Palme och Jan Eliasson till fredsmäklare samtidigt som Sverige sålt Robot 70 till Iran och krut till Irak något som både Ayatollorna och Saddam kände till. Detta avslöjades av misstag, mellan skål och vägg, av Sveriges ambassadör i Bagdad då, Arne Thorén. 

I Christoph Anderssons bok ”Operation Norrsken” avslöjas den stora vapensmugglingen Sverige utförde via DDR, ett Östtyskland så desperat efter västvaluta att man gjorde nästan vad som helst. Se serien Deutschland 1983, 1986, 1989 som visats på SVT.

Olof Palme besökte och skålade med Honecker så sent som 1984 men Ingvar Carlsson var i Östberlin en månad innan Murens fall och firade DDR 40 år! Under den här tiden inträffade även ett antal ouppklarade affärer. En krigsmaterielinspektör Carl – Fredrik Algernon ”hamnade” efter ett möte med Nobel Industriers koncernchef Anders G. Carlberg framför ett tunnelbanetåg på T-Centralen.

Journalisterna Cats Falck och Lena Gräns försvann när de undersökte svensk vapensmuggling via Östeuropa. De hittades i en bil på botten av Hammarbykanalen efter ett halvår, fortfarande fastbundna i sina säkerhetsbälten. Mordet på Olof Palme är fortfarande ouppklarat . 

Det finns så mycket att tillägga. I korthet, när man pratar om ett aggressivt Nato ska man inte glömma att den enda försvarsallians som angripit sina egna medlemmar är Warszawapakten, i Ungren 1956 och i Tjeckoslovakien 1968.  U-137 hamnade på grund i Gåsefjärden med kärnvapen ombord .  

Att Sverige på femtiotalet först försökte köpa kärnvapen från USA, sedan påbörjade ett eget kärnvapenprogram som både Olof Palme och SSU då stod bakom är det få som minns. Det var först när vi blev lovade att komma under Natos ”paraply” som programmet avslutades . 

Problemet med Olof Palme

Detta ingår i vårt neutrala DNA där Palmes problem var, att samtidigt som han talade om freden så tvingades han bli vår störste vapenhandlare.

ANNONS

Under 1980-talet ville Indien köpa tungt artilleri. Statsminister Olof Palme hade personligen tagit upp saken vid samtal med dåvarande premiärministern Rajiv Gandhi. Det var Rajiv Gandhi som i anslutning till Olof Palmes begravning i mars 1986 berättade för efterträdaren Ingvar Carlsson att Bofors fått ordern nära 8,4 miljarder.

Man ska inte heller glömma när Göran Persson skulle sälja JAS till Sydafrika med hjälp av Dr Alban. Vad Sydafrika ska med Jakt Attack och Spaning till förstår inte jag. Aggressiva pingviner från Antarktis?

Hur mycket Pierre Schori (S) kvinnoförbund eller Leif Pagrotsky än påstår så är detta en del av vår neutrala självbild som i konfrontation med den pågående verkligheten krackelerar. 

Några intressanta källor:
SvD Understrecket – Palmes dubbelspel förblir en gåta
De hemliga vägbaserna
Operation Norrsken av Christoph Andersson

Totte Wallin, fältartist och kapten .

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS