News55

Två gripna i utredning om skott vid ambassad

Artikelbild
Polisavspärrningar efter att skott avlossats i närheten av Israels ambassad på Östermalm i Stockholm den 17 maj. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Två personer har gripits efter skottlossningen i närheten av Israels ambassad i Stockholm den 17 maj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De är misstänkta för medhjälp till det här brottet och ska höras med offentlig försvarare, säger åklagare Rasmus Öman som leder utredningen.

Händelsen den 17 maj är en av de som den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut som ett iranskt beställningsjobb.

Enligt de uppgifterna, som rapporterats av bland andra The Jerusalem Post, ska det kriminella nätverket Rumba, lett av den efterlyste Ismail Abdo från Uppsala, utfört skjutningen på uppdrag av Iran.

Uppgifterna har inte kommenterats av åklagaren.

Jag kan dessvärre inte uttala mig om utredningen mer än att den rullar på, säger Öman.

Sedan tidigare har en annan person delgetts misstanke om medhjälp till grovt vapenbrott i ärendet, den personen är dock inte frihetsberövad.

En pojke under 15 år som greps kort efter händelsen misstänks ha avlossat skotten. Eftersom han inte är straffmyndig är han inte formellt misstänkt i utredningen.

Säkerhetspolisen har bekräftat Israels uppgifter om att svenska gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige riktade mot judiska och israeliska intressen, dock utan att namnge specifika nätverk eller händelser.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS