När Daniel Bysells mormor Britta skulle renovera huset i Mora gjordes ett oväntat fynd i farstun. En gammal granat som polisen inte hade tid att komma och hämta. Istället uppmanades Britta och hennes sonson att ta med det potentiellt livsfarliga föremålet till stationen.
Mest läst i kategorin
Granaten låg väl undangömd i farstun. En renovering som skulle rusta upp 78-åriga Brittas gamla hus avslöjade den 13 centimeter höga, rostiga granaten.
– Vi lade undan den och ringde polisen för att be dem komma och titta på fyndet, säger barnbarnet Daniel Bysell.
Polisen: ta med granaten till stationen
Polisen lovade först att komma och hämta den. Sedan återkom de och bad istället Daniel och Britta att ta med föremålet till stationen. De vägrade och först nästan en månad kom polisen äntligen och tittade på granaten.
– Det gick några veckor och till slut kom en bil. Men när polisen väl kom hit ville de inte ta med den, berättar han.
Istället berättade polisen att en bombexpert skulle skickas från Stockholm för att ta sig en titt på föremålet.
– Jag tror att de ska komma hit i veckan, säger Daniel Bysell.
Jonny Nilsson är ammunitionsröjare vid Försvarsmakten. Efter att ha tittat på bilden kan han säga att granaten är allt från år 1900 och upp till modern tid.
Försvarsmakten: Rör den aldrig själv
Trots att polisen sade åt Daniel Bysell att ta med granaten till stationen säger Jonny Nilsson att man aldrig ska röra granatfynd. De kan visserligen vara exploderade, tömda och hopplockade eller så har krutet inuti blivit blött – men det kan även vara en granat som av någon anledning inte detonerat och fortfarande är mycket farlig.
– Man ska absolut inte röra granater som man hittar, säger han och poängterar att om den skulle explodera är det en radie på tio meter som påverkas.
– Men splitter kan fara långt så vi brukar säga 300 meter, säger han.
Om granaten som hittats är farlig vet inte Jonny Nilsson, men den bör stå kvar där den är tills en ammunitionsröjare kommer. Även om det visar sig att granaten bara är ett tomt skal och ofarlig så kommer inte Britta få behålla den.
– Nej, den tillhör försvarsmakten, säger Jonny Nilsson.
Till News55 säger kommissarie Stefan Dangart att han inte någonstans i händelserapporten kan se att polisen har bett Daniel Bysell att komma in med granaten till stationen.
– Vi har varit på plats, fotograferat, skickat till bombgruppen via Vakthavande befäl på Nationella Operativa Avdelningen. Bombgruppen gjorde bedömningen att granaten kunde ligga kvar tills de hade möjlighet att hämta den. Det finns inget om att någon ska köra den till polisstationen, säger han.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.