News55

Vården digitaliseras – de äldre diskrimineras

Äldre råkar illa ut och bankerna tar inte ansvar, anser Joachim Berner.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 03 okt. 2016Publicerad: 03 okt. 2016

Vårdindustrin blir allt mer digitaliserad som ett sätt att effektivisera och göra vården mer tillgänglig. En utveckling som många ställer sig positiva till, men som också ställer till det för de äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Digitaliseringen är ett faktum både i den offentliga och den privata vårdindustrin. Ett exempel är att man idag behöver använda sig av e-legitimation för att till exempel hämta ut recept, skriver Lugn & Ro:s verksamhetschef Roger Svensson, Isabella Svensson, programchef Husläkaren och Tove Svensson, personalchef, i en debattartikel i Norrtelje Tidning.

      LÄS MER: Äldreboende får äntligen trådlöst internet

Stor skillnad på landsbygden

Men av de drygt sju miljoner människor som använder Bank-id som legitimering är knappt 38 procent mellan 71 och 80 år gamla. Den absolut minsta andelen användare, knappt 10 procent, är människor över 80 år.

Inte minst på landsbygden blir skillnaden väldigt stor. Där kan det ta upp emot en timme i resväg till den som erbjuder tjänsten över disk istället för att enkelt kunna utföra tjänsten över internet.

      LÄS MER: I djungeln av ny teknik – Därför ska du hitta din datorängel

Detta gör att många äldre idag är helt beroende av anhöriga för att utföra tjänster i vården, skriver debattörerna och efterfrågar bättre förutsättningar för äldre att kunna delta på lika villkor.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS