News55

Värmebölja väntas – äldre extra utsatta

Artikelbild
Nästa vecka kan termometern visa upp till 30 grader. Arkivbild. (Foto: Adam Ihse/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 juni 2024Publicerad: 23 juni 2024

Från tisdag väntas större delen av Svealand, nordöstra Götaland och sydöstra Norrland få temperaturer mellan 25 och 30 grader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Äldre personer är extra utsatta för värmen, vilket kräver förberedelser på äldreboenden.

Området som kan förvänta sig högsommartemperaturer sträcker sig från Jönköping i syd till Örnsköldsvik i nordöst. Hur länge värmen stannar är osäkert.

Som det ser ut nu, fram till fredag. Sedan får vi se, säger Kristin Sahlström, meteorolog på SMHI.

När dagstemperaturen är så pass hög kan det ge en ökad påfrestning för kroppen, vilket kan innebära problem för riskgrupper. Äldre är särskilt utsatta.

I Stockholm väntas höga temperaturer nästa vecka. Att förberedelser sker i god tid och inte mitt i värmeböljan är viktigt, enligt Carl Smitterberg, kommunikationschef på Äldreförvaltningen i Stockholms stad.

Man är ganska van vid arbetssätten och vad som ska göras för att få i äldre vätska, och har svalare utrymmen om det behövs.

Vätska är särskilt viktigt i sammanhanget, liksom möjlighet till att kyla sig. Det kan även handla om att sitta ute i skuggan där det fläktar.

Nästa veckas värmebölja ser ut att hålla i sig i ett par dagar. Att den inte pågår under en längre period är positivt för äldreomsorgen, menar Smitterberg. Vid en längre värmebölja kan andra åtgärder behöva vidtas.

ANNONS

Det kan vara att man har mer tillsyn i hemtjänsten och liknande, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS