News55

Vilket liv hon ändå har levt, allas vår Lill-Babs!

Lill-Babs fyller 80 år
STOCKHOLM 20121218
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2018

Vi har levt hela livet vid hennes sida. Applåderat karriären, sjungit med i låtarna, hängt med bland männen, bekantat oss med mamma, barn och barnbarn. Nu lämnade hon oss. Barbro Svensson, allas vår Lill-Babs, nyss fyllda 80 år är död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men vilket liv hon ändå har levt! Genombrottet med Simon Brehm. Klas-Göran, prickiga bikinin, reklam för Gevalia, gäst hos Hyland. Så såg det ut i början.

Fast flickan från Järvsö, orten i Hälsingland som hon älskade, hade mer än så att bjuda på. Det blev långfilm. Melodifestival, självklart. Lite jobbigt blev det när man radade upp alla hennes pojkvänner i en sändning av ”Här har du ditt liv” som gick till tv-historien. Hon blev också Lars Forssells musa. Han skrev krogshow speciellt för henne, publiken kom, skivorna sålde.

Faktum är att publiken alltid kom när Lill-Babs var i farten. Vi följde med henne i alla lägen, hon var en pålitlig ljuspunkt i tv-programmen där hon medverkade. Vad berodde det på? Inte på att hon sjöng bättre än alla andra, för det gjorde hon inte. Men det var kanske något med värmen hon utstrålade. Kanske på att hon var så genomsnäll. Ville uppenbarligen ingen illa. Kom ihåg allas högtidsdagar, namn på alla barn i bekantskapskretsen. Köpte blommor och presenter. Mindes vem som gjort henne en tjänst. Hade gärna kalas.

Och så älskade hon att köra bil. Satte foten i den galet högklackade skon på gaspedalen och drog iväg. Tack vare det hann hon från sin show i Uppsala till tv-huset i Stockholm där vi väntade på henne i direktsändning.

– Spiken i botten, sa hon leende, det är det som funkar!

Nog fortsatte hon på den linjen alltid. Tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson turnerade Lill-Babs så sent som i fjol, och tanken var nog att det skulle bli mer jobb för den trion i sommar. I tv-serien ”Bonusfamiljen” som precis sänts i Sveriges Television hade hon en ganska stor roll och den klarade hon galant.

Tillsammans med Lotta Bromé gav hon ut “Barbro”, en foto- och minnesbok över 60 år på scenen. I samband med det frågade jag henne vad hon tyckte om folk som ifrågasatte hennes roll i kulturvärlden – en värld i vilken Lill-Babs, som cementerat en plats i den svenska folksjälen, borde höra hemma.

– Jo du, sa hon, jag har läst på! Så jag vet att ”kultur” betyder ”odling” och det tycker jag faktiskt att jag ägnar mig åt!

ANNONS

Man hade tänkt ha ett hejdundrande 80-årskalas för Barbro Svensson men det sköts upp på grund av hennes sviktande hälsa. Nu blir det inget kalas alls. Och 80 förresten, var hon verkligen så pass till åren kommen? Det känns ändå som om hon dog förhållandevis ung, mitt i steget, på väg mot nästa avsnitt i karriären.

Så blev det dock inte. Men hågkommen, det blir hon. Folkets kärlek tar hon med sig ner i graven.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS