Den invasiva sammetsgetingen, som även kallas mördargeting, har nu setts i Danmark för första gången och nu ökar oron för att den ska ta sig hit.


Om sammetsgetingen tar sig till Sverige och resten av Skandinavien kan den orsaka stor skada för ekosystemet, det skriver Dagens Nyheter.
Naturvårdsverket uppmanar alla som ser en sammetsgeting att rapportera in det till myndigheten eftersom den räknas som en invasiv art.
Sammetsgetingen härstammar från Sydostasien men den har redan etablerat sig i södra Frankrike, Spanien, Portugal och norra Italien samt norrut mot Belgien, Nederländerna och Tyskland.
Finns i Skandinavien
Nu har den enligt norska NRK även observerats i Skandinavien, på den danska ön Fyn. Klimatförändringarna med varmare väder har bidragit till att sammetsgetingen har kunnat flytta så långt norrut i Europa.
Den har även lyckats sprida sig till Storbritannien och enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, har man där gjort intensiva försök att bli av med den.
Han säger att det dock inte kommer gå att hålla den borta från Storbritannien och inte heller från Sverige.
“Den kommer rimligen att ha en nordlig gräns, eftersom sammetsgetingen är mer värmekrävande än den europeiska bålgetingen. Men i och med att klimatförändringarna orsakar allt varmare temperaturer norrut så är det svårt att förutsäga hur långt den tar sig”, säger han till DN.
Senaste nytt
Hotar bin och pollineringen
Didrik Vanhoenacker tror att sammetsgetingen kan dyka upp här i Sverige inom några år och eftersom den matar sina yngel med honungsbin, är det något som oroar biodlare.
Om sammetsgetingen etablerar sig här kan det hota ovanliga biarter men det kan också få konsekvenser för pollineringen av grödor.
“Rollen som sammetsgetingen har i ekosystemet påminner om bålgetingens. Den största risken är att invasiva arter tenderar att bli mycket talrikare på en ny plats jämfört med den gamla. Effekten blir då betydligt jobbigare för biodlare och ovanliga bin”, säger Didrik Vanhoenacker till DN.
Kan göra bin aggressiva
Bara det att sammetsgetingen är närvarande stressar honungsbin och om den finns utanför vågar de inte flyga ut ur sina bon.
Om sammetsgetingen går till attack kan bina bli aggressiva, The Guardian skriver om en händelse som är ett exempel på det.

I den franska staden Aurillac attackerades och skadades 24 människor av arga bin för en dryg vecka sedan.
Under cirka 30 minuter attackerade och stack bina förbipassserande människor som fick hjälp av sjukvårdspersonal, tre av de stungna personerna blev så dåliga att de fick evakueras till ett sjukhus.
En av de tre allvarligt skadade personerna var en 78-årig man som behövde återupplivas efter att ha fått ett hjärt- och lungstillestånd.
Det här hände för att bina hade känt sig hotade av att asiatiska sammetsgetingar närmat sig en bikupa som fanns på ett hotells takterass.
“Bina hade fått sitt försvarssystem triggat och då blivit aggressiva mot allt som man upplever som hot, även människorna som var i närheten”, säger Didrik Vanhoenacker till DN.

Läs mer på News55: Alla kan hjälpa till att bekämpa invasiva lupiner

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.