News55

Kärlek mellan unga och gamla är nödvändig

Staty av Påven
Staty av Påven. Påve Franciskus för fram budskapet att kärlek, omtanke och respekt mellan generationer kan göra världen bättre och klokare. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 maj 2024Publicerad: 12 maj 2024

Kärleken mellan generationer kan göra samhället bättre och klokare. Språkröret påven Franciscus talade till en skara trogna anhängare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ideella organisationen The Great Age Foundation vill lyfta fram äldres rättigheter i ett samhälle som genomsyras av fördomar och ålderism. Platsen för eventet den 27:e april var Paul VI Hall i Vatikanstaten och temat “The Caress and the Smile” lockade mer än 6 000 åhörare i olika åldrar, dock mest äldre.

Påve Franciskus närvaro var viktig. Som äldre talare och vis person, är han en osviklig inspirationskälla till relationsbyggande mellan generationer.

I sitt tal framhöll påven vikten av att unga människor och äldre tillbringar tid tillsammans och att gemensam respekt och omtanke kan bidra till ett bättre samhälle. Catholic outlook rapporterar.

En anekdot som gjort Påven klokare

En kort anekdot som påven gärna delar med sig och som gjort honom själv klokare:

Det var en gång en farfader som  förödmjukade en liten pojke när han åt slarvigt vid bordet. Som bestraffning lät farfadern den lille pojken äta för sig själv. 

En stund senare hittade farfadern sitt barnbarn med en hammare och spikar i högsta hugg. Pojkens budskap tillbaka till farfadern lät:

“Nu ska jag  bygga ett bord åt dig för att du ska få äta ensam när du blir gammal!”

ANNONS

“Det är bara genom ett inkluderande och kärleksfullt samhälle som vi kan bli bättre och mänskligare!” tillade påven Franciskus efter att ha dragit den livsavgörande anekdoten.

Sankt Peters katedralen i Rom
Den stora domen i Sant Peters kyrkan i Rom. (Foto:Pexels)
ANNONS

Äldre generationer viktiga för att motverka ett samhälle i glömska

Det finns bara en värld och den består av olika generationer. Ingen människa är ständigt ung och alla måste få samma värde oavsett ålder. Morföräldrar och farföräldrar kan fortfarande berätta för yngre generationer om krigets fasor och vikten av en fredlig värld.

Överlevarna från andra världskriget bör ges en sista chans att dela med sig av hemskheterna som de genomlevt för att samhället ska kunna bevara och föra dessa insikter vidare i ett kollektivt minne.

En poäng med detta är att man snabbt glömmer. Vi bör passa på att lyssna på den äldre generationen som varit med om att bygga upp vårt samhälle – de kan dela värdefulla kunskaper som vi kan ha nytta av.

Det går att umgås över generationsgränser

ANNONS

Ett exempel på relationsbyggande över generationsgränser är projektet Sällbo som utvecklats för att förebygga ofrivillig ensamhet men också för att inspirera till kunskapsbyggande som annars inte uppstått.

De yngre invånarna på Sällbo kan lära viktiga saker av de äldre och samtidigt dela med sig av sina erfarenheter av att vara ung idag. Det uppstår en gemenskap där man kan stötta varandra över generationsgränser.

Läs också:

Här umgås 20-åringar och 85-åringar

Äldre mest politiskt engagerade

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]