News55

Körkort: Infrastrukturministern vill pausa regler kring PEth-tester

Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) kallar upp Transportstyrelsens generaldirektör för samtal om myndighetens regler gällande indragning av körkort
Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) kallar upp Transportstyrelsens generaldirektör för samtal om myndighetens regler gällande indragning av körkort. (Foto: Axel Narving/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Nu öppnar infrastrukturminister Andreas Carlsson för att indragandet av körkort på grund av de kritiserade PEth-testerna kan pausas.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Andreas Carlsson (KD) säger att han inte utesluter att regeringen kan komma att fatta beslut om att pausa indragandet av körkort medan ett nytt regelverk kommer på plats, det rapporterar Sveriges Radio.

Efter att ha gjort PEth-tester som genom ett blodprov mäter alkoholkonsumtion har flera personer har förlorat sina körkort, trots att de inte har kört berusade.

Förlorat både jobb och körkort

Flera personer har dessutom förlorat både sitt körkort och sitt arbete, trots att deras läkare har uppgett att det inte har förelegat några alkoholproblem, det skriver TT.

Linn Gustafsson är en av dem som blivit av med sitt körkort på det sättet, det ledde till att hon även förlorade sitt jobb som ambulanssjuksköterska.

“Jag kände säkert som många andra, ‘gud, är jag helt ensam om det här, hur kan det ha blivit så här fel'”, säger hon till Sveriges Radio.

Hon berättar att hon, efter en skidresa och en hemmafest fick för höga nivåer på 2 av 25 PEth-tester och att det gjorde att Transportstyrelsen drog in hennes körkort.

“Det är orimligt att man skulle kunna, utifrån enbart tester utan de här symtomen, ha ett missbruk”, säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Diskutera med generaldirektören

Det finns läkare och kemister som har intygat att det finns skäl att ifrågasätta tillförlitligheten i att använda PEth-tester på det sätt som görs.

Transportstyrelsen presenterade i januari ett nytt förslag på regler kring alkohol och körkort, det handlar om att ändra i nuvarande regler så att personer som dricker mycket ska få behålla sina körkort så länge de inte utgör en fara i trafiken och till exempel kör onyktra.

På det här sättet skulle de svenska reglerna också bli mer lika EU:s körkortsdirektiv. Andreas Carlsson har nu bjudit in Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam
Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam. (Foto: Hossein Salmanzadeh/TT)

Infrastrukturministern vill få en uppdatering kring arbetet med de nya reglerna samt diskutera vilka möjligheter de som blivit av med sina körkort har att få tillbaka dem.

Han säger att det här är frågor som kommer diskuteras i dag, då han ska ha sitt möte med generaldirektören på Transportstyrelsen.

“Det är viktigt för regeringen att det här klargörs så fort som möjligt”, säger han till Sveriges Radio.

ANNONS

Kallad till trafikutskottet

Riksdagens partier beslutade på tisdagen att även kalla Transportstyrelsens generaldirektör till trafikutskottet.

Ulrika Heie (C) är ordförande i trafikutskottet och kallar myndighetens hantering för rättsosäker. Hon hoppas att mötet ska ske nästa vecka.

“Det finns ett stort stöd i hela utskottet för att få reda ut de här begreppen och att komma till rätta med en rättsosäker hantering”, säger hon till SVT.

Även hon anser att Transportstyrelsen borde pausa sina nuvarande bedömningar.

“Det vi vill se nu är att Transportstyrelsen tar upp frågan, ger människor möjlighet att få sin sak prövad, och jag skulle ju önska att man också valde att pausa det här till att man ser att vi har en rättssäker metod”, säger hon till SVT.

“Fullständigt oacceptabelt”

Thomas Morell (SD), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, är väldigt kritisk till att enbart PEth-prover har legat till grund för återkallelser av körkort.

ANNONS

“Jag kan förstå ambitionen att man vill försäkra sig om att ingen med alkoholmissbruk ska sitta bakom ratten på ett fordon, den ambitionen den delar jag. Men för att vidta en sådan drastisk åtgärd mot en individ så måste man vara säker på att det verkligen föreligger ett missbruk av alkohol”, säger han till SVT.

Han anser att personer som är påverkade av alkohol eller narkotika inte har bakom ratten att göra.

“Men att ta ett PEth-prov och sedan baserat på det resultatet dra in körkortet för någon är fullständigt oacceptabelt”, säger han till TT.

“Vi vill ta del av myndighetens syn på hela processen, och inte minst höra vad de anser sig behöva för att ändra en ordning som bevisligen inte fungerar som tänkt. Att dra in körkortet för vuxna, välfungerande människor på så pass svaga grunder är själva definitionen av ett storebrorssamhälle”, fortsätter han till TT.

Läs mer i News55: Transportstyrelsen ser över sina regler för återkallning av körkort

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS