Svenskarnas engagemang är stort och insamlingarna många till stöd för Ukraina. Samtidigt uppmanas givare att hålla ett extra öga på oseriösa aktörer. – Man bör gå via det som man känner igen, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.
Varning: Tänk på det här innan du swishar
Mest läst i kategorin
Det råder akuta behov av humanitära insatser i Ukraina efter att Rysslands i torsdags valde att invadera landet. Från svenskt håll har många insamlingar startats, och gensvaret har varit starkt. På Röda Korset fick man in över tio miljoner kronor under krigets första dygn.
– Det är den högsta siffran vi har fått in på ett dygn sedan Tsunamikatastrofen 2004. Det i sig var en rekordinsamling, så det är ett väldigt stort engagemang bland svenska folket i att hjälpa till, säger Per Westberg, kommunikations- och insamlingschef på Röda Korset.
Stora flyktingströmmar
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har redan hundratusentals ukrainare tvingats fly sina hem, en siffra som väntas öka i snabb takt. På Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkans internationella verksamhet för bistånd, räknar man med stora flyktingströmmar framöver.
– I Ungern, Rumänien och Tjeckien har man redan börjat ta emot flyktingar. Många tar sig också till Polen. På alla platser har vi lokala organisationer och aktörer som är igång med mottagandet, säger Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära enhet.
Förutom mat och vatten handlar det från kyrkans håll om att samla in filtar och madrasser där man kommer att hysa människor.
– Vi vet att det är i de första skedena som behoven är som störst och som mest akuta. Men vi förstår också att det här är någonting som kommer att hålla i sig, säger Else Berglund.
Senaste nytt
Kolla avsändaren
Viljan att hjälpa till syns även i mindre skala. På sociala medier uppmanas det på flera håll att skänka allt från pengar till kläder och leksaker.
På Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, uppskattar man engagemanget hos svenskarna men råder folk att tänka till innan man swishar iväg pengarna eller gör en överföring.
– Generellt sett har det inte varit en stort problem vid olika katastrofer, men som allmänhet skulle jag vara oerhört vaksam och försiktig och titta på vem som är avsändare. Man bör gå via det som man känner igen och känner sig trygg med, säger Charlotte Rydh generalsekreterare på Giva.
Vill man stötta ett privat initiativ bör man undersöka närmare vem som står bakom insamlingen.
– Vi rekommenderar att man klickar vidare och kolla upp om det finns en hemsida, några kontaktpersoner man kan höra av sig till och titta att de verkligen redogör för hur de använder sina pengar, säger Charlotte Rydh.
Olle Bengtsson/TT