News55

Larmet: Kriget stoppar livsviktig medicin

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2022

Det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina drabbar i förlängningen även många med svåra diagnoser. Nu larmar man om att ett sviktande antal personer som ingår i kliniska studier, flytt Ukraina och kriget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Östeuropa har länge varit en plats för läkemedelsbranschen att förlita sig på när det handlar om kliniska studier och just framtagningen av den nya generationens läkemedel mot den allvarliga, neurologiska sjukdomen Multipel skleros, förkortad MS.

Men nu har det pågående kriget i Ukraina satt stopp för den fortsatta utvecklingen då flera miljoner ukrainare har lämnat landet, hals över huvud trots att läkemedelsindustrin försökt behålla dem inskrivna i sina kliniska prövningar, det rapporter nu nyhetsbyrån Reuters.

­– Historiskt sett har både Ryssland och Ukraina bidragit stort till kliniska prövningar för att hitta läkemedel för personer med neurologiska sjukdomar som till exempel MS, berättar Bill Andersson, chef för Roches läkemedelsdivision.

Så många som 20–30 procent av de som deltagit i just prövningsprogrammet för MS har varit från Ukraina eller Ryssland och nu kämpar Roche med att försöka värva nya personer, dock inte från dessa två länder.

Anledningen att Östeuropa har varit lätt att värva deltagare ifrån beror på att man har en hög kompetens på privata vårdcentraler vilket gör att patienterna har en stark anledningen att delta. De får bättre vård om de ingår i en klinisk studie än vad de annars fått, via det statliga hälsosystemet.

Det har gjorts enorma framsteg det senaste årtiondet för att hitta läkemedel för MS men de senaste forskningsrönen innebär att man nu vill hitta ett mer riktat sätt för att hindra sjukdomen, i form av BTK-hämmare. De är specialinriktade på att stoppa de immunceller som förstör bindfibrerna mellan nervceller hos de drabbade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS