Lärande livet ut håller igång hjärnan. Det är inspirerande med människor som inte ger upp, och som vill uppleva nya saker – det skapar nya insikter och lärdomar. Kontinuerligt lärande är en förutsättning för livet som bygger på ständig utveckling – oavsett ålder.
Mest läst i kategorin
Dagny Karlsson var ett riktigt fenomen när det kommer till just sådant. Hon var omkring 100 när hon började blogga och dela med sig av sina tankar. Hon lärde också “gamlingar” att använda datorer och surfa på internet.
Förutom glädjen och kärleken till livet var det nyfikenheten och viljan att ständigt lära sig nya saker som höll Dagny igång så länge. Hon var sex veckor ifrån att fylla 110 år när hon dog den 24 mars 2022.
Ålderismen är en föråldrad ism
Det finns en utbredd föreställning om att efter en viss ålder kan man inte lära sig nya saker. Helt fel. Äldre personer riskerar därför att bli dumförklarade i onödan. Ålder innebär tvärtom en ökad vishet. Crunchytales rapporterar.
Det som däremot är rätt är att denna förlegade inställning hindrar äldre personer från att utnyttja sina resurser, resurser som skulle kunna berika deras liv i större utsträckning. Att åldras behöver inte innebära begränsningar. Tvärtom.
Uppfattningen om att förmågor gradvis försvinner med åldern bidrar starkt till att utesluta gruppen äldre från arbetsmarknaden. Ålderismen är utbredd på arbetsplatser och företag kan gå miste om värdefull kompetens om de kategoriskt väljer bort äldre som hellre jobbar än att gå i pension.
Ny forskning publicerad i Developmental Review tyder på att kognitiva skillnader mellan gamla och unga minskar med tiden.
Det är en kunskap som samhället i gement borde ta till sig eftersom stereotyper om att intelligensen minskar från sextioårsåldern inte stämmer.
Senaste nytt
Hjärnan utvecklar nya förmågor
Ju äldre man blir, desto bättre blir man på att hantera relationer. Det är viktiga egenskaper i största allmänhet, men förstås även i jobbsammanhang.
Enligt Jeffery Kluger, senior skribent på Time Magazine kan det kortvariga minnet försämras samtidigt som nya förmågor kan utvecklas.
Exempelvis kan den analytiska förmågan förbättras vilket gör att man blir duktigare på att hantera information. Det kan handla om förmågor som inte alls var så utvecklade när man var yngre.
På äldre dar kan man helt enkelt bli mer habil på vissa saker. Det visar på att hjärnan har en inbyggd flexibilitet som ökar med åldern.
Håll igång din nyfikenhet
Neurologer och psykologer har studerat den åldrande hjärnan i decennier och tror att den är speciellt elastisk och smidig mellan åldrarna trettiofem till sextiofem, men även därefter.
Att fler återgår till skolbänken när de är äldre är således inte förvånande. För kvinnor i mitten av livet kan det handla om att vilja lära sig nya saker och samtidigt bevisa för sig själva att ”de kan vara smarta”.
Senior Universitetet erbjuder ett brett kursutbud för äldre som vill fortbilda sig i diverse ämnen. Kurserna är inte gratis, men är anpassade till pensionärers genomsnittliga budgetnivå.
Några råd:
- Börja varje dag med ett öppet sinne för att lära dig nya saker
- Gör en plan för att lära dig nya saker varje dag.
- Det finns många resurser, bland annat Senior Universitetet, Folkuniversitetet, ABF eller liknande.
- Läs, lyssna på poddar, gå på föreläsningar, gå online kurser, res och lär dig om olika kulturer och historia.
Läs också:
Åldersdiskriminering farligare än både rasism och sexism
De jagas av både äldre och yngre
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.