Ett viktigt inslag på julbordet är hotat i år. Det rapporterar SVT.
Mest läst i kategorin
Det råder brist på slaktgrisar, både i Sverige och utomlands. Bristen är så allvarlig att slakterierna larmar om att det kan bli svårt att möta efterfrågan på julskinka.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
– Vi närmar oss ju jul och vi ser att det blir en utmaning, säger Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen, till SVT.
Under förra året tvingades många grisgårdar att stänga, bland annat till följd av ökade driftkostnader efter Rysslands invasion av Ukraina. På ett år har produktionen minskat med omkring fem procent.
– Det finns inga volymer i våra fryslager. Allt är tömt och har gått ut på marknaden, säger Stefan Kylén, vd på Skövde slakteri.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Gastronomen Edward Blom menar att grisen, och specifikt skinkan, är en viktig julsymbol i Sverige. Men även om han tycker att beskedet är tråkigt så poängterar Blom att det finns alternativ till skinkan på julbordet.
– Det finns jättemånga delar av grisen. Och rimmar man det och kokar det, låter det bli kallt och senapsgratinerar det och äter det i skivor så smakar det ganska likt skinkan. Det finns delar som egentligen är godare än skinkan till och med, säger han i Morgonstudion.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.