En ny rapport slår fast att tillsatser i charkprodukter måste minska. Det rapporterar SVT.
Mest läst i kategorin
Nu sätter EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ner foten. Tillsatserna av nitrit i maten måste minska, det slår myndigheten fast i en ny rapport.
Nitrit och nitrat tillsätts i mat som konserveringsmedel och är även det som gör att skinka blir rosa. Ämnena omvandlas till nitrosaminer i kroppen och kan i vissa fall orsaka cancer, skriver SVT.
– Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Det är inte bara en forskningsfråga, utan användningen av nitrat måste minska i charkuteriprodukter, sa chefen för EFSA, Bernard Uhl, i en utfrågning i EU-parlamentet tidigare i november.
Ju mindre vi får i oss av dessa ämnen desto bättre, menar Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Riskerna påverkas dock av den generella kosthållningen.
– Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger Emma Halldin Ankarberg.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.