Det har nu gått några månader sedan SVT:s vd Hanna Stjärne lät meddela att SVT skulle göra en ny version av ”Saltkråkan”, tv-klassikern från 1964.
Mest läst i kategorin
Den nya versionen skall bygga på Astrid Lindgrens originalmanus- och utspelas på 2020-talet och görs i samarbete med Astrid Lindgren AB, som drivs av Astrid Lindgrens familj.
– Serien utvecklades från början i samarbete med just SVT och vi tror att det kan finnas en poäng att lyfta fram en sådan här berättelse och sätta den i nutid, med stor respekt för att det är en väldigt speciell historia att berätta, sade Stjärne i pressmeddelandet och fortsatte:
– Det är många som har starka minnen förknippade med “Saltkråkan” och vi har mycket att leva upp till. Vi kommer att utveckla Saltkråkan med stor respekt och känsla för den här historien, och det jobbet börjar nu.
Och innan någon hann säga Tjorven och Båtsman var diskussionerna i full gång både i press, radio, tv och sociala media.
”Rör inte vår Saltkråkan” växer fram som en ny folkrörelse. Alla har synpunkter på vågstycket att kasta sig över en riksklenod som denna skärgårdsklassiker.
Jag måste säga att jag håller med de skeptiska rösterna till projektet och blir lite mörkrädd då Stjärne säger att SVT:s förhoppning är att ”Saltkråkan” blir den första av flera nyinspelningar av Lindgren-klassiker. Gärna nyinspelningar, men inte ska man väl flytta över Pippi eller Emil i Lönneberga till nutid? Eller låta Karlsson på taket glida fram över Vasastans tak på en drönare?
”Vi tror att det kan finnas en poäng att lyfta fram en sådan här berättelse och sätta den i nutid”, säger Stjärne. Poäng? Vari finns poängen, frågar jag mig? Skulle igenkänningen för dagens publik bli högre om ”Saltkråkan” utspelar sig i dagens stockholmska skärgård? Ja, säkert. Om det nu är igenkänning man är ute efter.
1947 skrev Lindgren den första boken om barnen i Bullerbyn. 1960 kom filmen ”Alla vi barn i Bullerbyn” i regi av Olle Hellbom och 1986 filmade Lasse Hallström samma berättelse. Han kom inte på tanken att lyfta fram den till 1980-talet. Samma sak med ”Rasmus på luffen”, filmad både 1955 och 1981, bägge utspelar sig i samma 50-tal.
Dagens samhälle ser förvisso inte likadant ut som det som Lindgrens skildrade 1964 i ”Saltkråkan”. Men om nu SVT ville skapa en ”ännu starkare klassiker” kunde man väl skriva ett helt nytt äventyr? Astrid Lindgrens familj sägs medverka i detta projekt, som någon sorts garant att det blir ”Astrid”-stämpel över det hela. ”Det finns ett stort intresse för att använda Astrid Lindgren och hennes verk i alla tänkbara sammanhang. Vi strävar efter att hålla hennes värderingar levande i vårt dagliga arbete”, står det på Lindgren-aktiebolagets hemsida. Hoppas att de inte bara är inne i projektet för pengarna.
Och när Ulf Brunnberg träder fram och kritiserar projektet med att det är PK, politiskt korrekt, häcklas han av kulturmänniskor som Henrik Schyffert.
Spekulationerna kring vad placeringen av ”Saltkråkan” till modern tid skulle innebära skapade en flod av vilda gissningar. Brunnbergs farhågor om ”Ska Farbror Melker springa runt med behå och trosor?” kanske inte var någon av de mer sublima, men jag förstår folks oro. Man behöver inte vara bakåtstävande skärgårdskramare för att ställa sig frågande till vad denna nyinspelning innebär.
När SVT släppte nyheten 22 april sa man att arbetet med nyinspelningen redan satts igång, men att man inte ville avslöja några fler detaljer som rollbesättning och dylikt. Ett enkelt sätt för Hanna Stjärne och SVT att sätta stopp för de allt mer vidlyftiga spekulationerna kring projektet vore att informera om namn på regissör, skådespelare och dylikt. Fram till dess står Brunnbergs Farbror Melker-teorier oemotsagda. Varför tiger SVT?
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.