News55

Lev länge – Följ fem råd!

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 mars 2022

Nu kommer forskning som visar på att du lever länge om du dricker lite vin varje dag, njuter av kaffe, sköter dina tänder samt förblir en optimist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi översköljs av råd och rön kring vår hälsa men nu kommer det senaste rönen från allmänläkaren, forskaren och tidigare professorn Bertil Marklund. Han besökte nyligen ”Nyhetsmorgon” för att berätta om sin senaste research och enligt honom är det fem råd man ska försöka förhålla sig till.

Han tycker att hälsolivet ska vara kul och inte kännas betungande.

– Hälsolivet ska vara roligt, jag gillar tips med stor effekt som gör att man kommer i gång, berättar han i ”Nyhetsmorgon.

Ett långt liv handlar om mer än bara kost och motion. Det innebär att man ska leva också, att livsstilen spelar stor roll.

–  Förr pratade man mycket om att det är generna som styr. Men i dag visar forskningen att generna har en underordnad roll. Det är livsstilen som spelar den största rollen. Det är du och jag som styr.

 –  Detta i stället för att vänta på att man blir sjuk och sedan behandlas.

Vi har lärt oss att gå 1000 steg om dagen med det är en sanning med modifikation menar Bertil och listar sina fem tips på att leva längre.

 –  Jag har tagit del av en studie med över 16 000 kvinnor i 70-årsåldern. I den mättes deras steg i flera år. Den visar att damerna som gick 4400 steg levde längre än de som gick lite mer än 2000 steg.

ANNONS

Han har även tittar på en studie från England med 65 000 personer där man kan se att vin, 1-2 glas om dagen, har en god effekt vad gäller minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar, men man måste dock ligga under 10 glas i veckan.

Även kaffe verkar ha en främjande effekt vid diabetes samt hjärt-och kärlsjukdomar samt demens.

– Det är som är lite kul är att det ska vara bryggkaffe, helst svart. Det finns ett ämne i kaffet som höjer blodfettet, men det fastnar i filtret när man gör brygger det.

På 80-och 90-talet levde personer med dålig munhälsa sex år kortare än människor med frisk munhåla.

–  Idag vet vi att inflammation ger blödningar. Det måste man söka vård för. Annars letar sig bakterier in i kärlen och de sätter sig på hjärtklaffarna och förstör dem.

Och försöka se livet från de ljusa sida underlättar också.

– Man tänker på sina problem eller skapar problem i förskott. Då skapas en inre stress som ger inflammationer som ökar farten på åldrandet och minskar skyddet mot sjukdom och död.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS