News55

LO: SKR överdriver i sitt larm om kommande arbetskraftsbrist

LO:s skylt och och SKR:s skylt på fasadet. LO kritiserar SKR:s bild av den kommande arbetskraftsbristen i välfärden
LO kritiserar SKR:s bild av den kommande arbetskraftsbristen i välfärden. (Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Sveriges Kommuner och Regioner har spridit en helt annan bild av befolkningen de kommande tio åren än den SCB:s nya befolkningsprognos visar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Johan Enfeldt, utredare på den fackliga centralorganisationen LO, tycker att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har målat upp ett onödigt dramatiskt scenario i sitt påstående om att färre ska försörja fler, det skriver Dagens Nyheter.

Det påståendet har använts för att beskriva välfärdens brist på arbetskraft, men statistikmyndigheten SCB:s senaste befolkningsprognos visar på det motsatta, att andelen människor i arbetsför ålder inte kommer minska, utan snarare öka fram till 2033.

Andelen personer i arbetsför ålder fortsätter öka även efter 2033, enligt SCB:s prognos. Det beror på den höjda riktåldern för pension.

Försörjningskvoten, alltså antalet barn och äldre som inte jobbar per person i arbetsför ålder, kommer i princip vara oförändrad under perioden.

LO kritiska till SKR:s rapport

I December förra året släppte SKR, trots det, rapporten Välfärdens kompetensförsörjning som varnade för ett stort kommande rekryteringsgap inom välfärden, deras prognos bygger dock på ett så kallat status quo-scenario.

I det scenariot antas inga förändrade arbetssätt ske, ingen digitalisering och inga fler heltider och i det antagandet menade rapporten att arbetsmarknaden kommer få svårt att försörja välfärden.

“SCB:s lugnande siffror drunknade i det larmande budskapet från Sveriges Kommuner och Regioner. SKR har i sina beräkningar bortsett från att vi höjt pensionsåldern, vilket gör deras prognos mer dramatisk än den behöver vara, säger Johan Enfeldt, utredare på LO:s samhällspolitiska enhet, till DN.

ANNONS

Han anser att SKR, hellre än att larma om framtida arbetskraftsunderskott, borde fokusera mer på att förbättra arbetsmiljön och minska arbetslösheten.

“Ska vi kunna ha ett längre arbetsliv måste arbetsvillkoren bli bättre. Det räcker inte att bara höja pensionsåldern på pappret”, säger han till DN.

Statistiska Centralbyrån, SCB:s huvudkontor i Solna Strand
Statistiska Centralbyrån, SCB:s huvudkontor i Solna Strand. (Foto: Viktoria Bank/TT)
ANNONS

Överdrivit tidigare

Johan Enfeldt påtalar att SKR tidigare kommet med felaktiga uppgifter om att nya regler för arbetskraftsinvandring skulle drabba tusentals anställda i välfärden.

Det visade sig i efterhand att cirka 150 personer drabbades av reglerna, vilket SKR bekräftade men inte gick ut med offentligt.

Han säger att det är ett stort glapp mellan 5  000 och 150 och menar att sådant sänker trovärdigheten.

Bodil Umegård, sektionschef på SKR, säger att det är beklagligt att SKR då använde inkorrekta siffror men att det ändrades så snart det klarats ut.

ANNONS

Försvarar sin rapport

SKR försvarar även sin rapport och Bodil Umegård säger att den både redovisar SCB:s befolkningsprognos för olika åldersgrupper och en rekryteringsprognos.

Hon menar att syftet med rapporten var att visa vad som kommer hända om ingenting förändras.

“Vi använder SCB:s befolkningsprognos och redovisar utvecklingen för olika åldersgrupper. När vi redovisar antalet i arbetsför ålder har vi valt åldersspannet 20–66 år, men det är inte hugget i sten framåt. Vi har också tagit fram ett visualiseringsverktyg där alla kan se befolkningsutvecklingen i sin egen kommun. I 6 av 10 kommuner minskar antalet i arbetsför ålder. ​Kompetensutmaningen ser olika ut”, säger hon till DN.

Planera efter verkliga förutsättningar

Eftersom det låga barnafödandet håller i sig väntar nya utmaningar längre fram, Johan Enfeldt på LO anser dock att politiken måste utgå från den faktiska utvecklingen.

Eftersom vi inte har en minskande arbetskraft de kommande tio åren menar han att det är dags att planera vår välfärd utifrån verkliga förutsättningar och inte utifrån värsta tänkbara scenarier, det skriver DN.

Läs mer på News55: Vi blir allt äldre och Sverige får allt fler 85-plussare

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS