News55

Miljöbomben i Vaxholm: Skrotberg hotar miljö och hav

Giftig skrotdepå på sjötomt
Den olagliga skrotdepån har pågått i snart ett decennium. Det är många som inte förstår hur miljöbrott i den här skalan kan fortgå. (Foto: Foto: Marcus Ericsson / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Mitt i ett pittoreskt skärgårdslandskap tornar en miljöfara upp sig: Hundratals skrotbilar, båtvrak, bilbatterier och gamla vitvaror trängs på en olovlig dumpningsplats. Skrotberget växer år efter år och förvandlar idyll till en miljökatastrof. Lokal miljö är hotad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I maj 2024 fattade miljökontoret beslut om att tomten skulle röjas efter ett besök. Sex månader senare ser det likadant ut, om inte värre. Antalet bilar fylls nämligen på, år efter år. I dagsläget står mer än 100 fordon på tomten dit även båtvrak schaktats.

När SVT ställer frågor om varför tomten fortfarande är full av bråte vågar ingen tjänsteman i Vaxholms kommun träda fram inför kameran. Hela affären är pinsam. I ett mejl lite senare delades detta:

”Det är förfärligt. Det ser hemskt ut”, skriver kommunens ansvarige chef.

Likheter med skandalomsusade Think Pink

Ärendet har pågått i åtta år och trots upprepade anmälningar från grannar som stör sig på nedsmutsad miljö har inget hänt.

Detta för tankarna till Think Pink, som till en början hyllades för sin påstådda miljöverksamhet att ta hand om- och återvinna avfall och skrot, men gjorde precis tvärtom.

De giftiga sophögarna växte till tickande miljöbomber runtom landet. Konsekvensen för miljö och natur blev katastrofal.

Den olovliga skrotdepån på Resarö i Vaxholm utanför Stockholm ligger på en sjötomt och kan därmed bli en miljöfara för både natur och hav.

ANNONS

“Det är bara en tidsfråga innan skräpet hamnar i Östersjön”, säger en av lokalborna.

ANNONS

Fara för lokal miljö och kringliggande natur.

SVT fick en rundvisning av Naturskyddsföreningens lokala grupp och dokumenterade den nedskräpade miljön i en kortare videosnutt.

“Det känns lite som att tjänstemännen blivit trött på det hela och tycker “låt honom vara”, eller? Jag fattar inte vad det är.”

“Det står en massa bilar som läcker miljögifter och vi har ju vatten här nedanför och en grund vik i närheten som är tänkt att bli biotop skyddsområde, så ja, det är ett allvarligt miljöproblem.”

Det är inte bara skadligt för miljö, allt bråte som skulle kunna återvinnas och bli en resurs kommer i stället att kosta skattebetalarna miljonbelopp den dag marken kommer att saneras.

Läs också:

Skräpdrottningen nekar – nu startar rättegången

ANNONS

Skärpta straff på brott i avfallsbranschen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]