Marie Sjö sa upp sig när hon var 59, hon sökte massor av jobb, men ingen ville anställa henne, hon tror att det beror på hennes ålder.


Mest läst i kategorin

När det gäller att anställa personer som nått en mogen ålder är Sverige sämst i norden, det visar en forskningsrapport från Pluskommissionen.
Rapporten visar att det är betydligt högre chans för arbetslösa 55-plussare att få jobb i något av våra nordiska grannländer än att få det här i Sverige.
I Danmark är sannolikheten för 55-plussare att få jobb dubbelt så hög som i Sverige, men även i Island, Finland och Norge är arbetsgivare bättre på att anställa mogen arbetskraft än de är här.
“Samtidigt som många branscher kämpar med kompetensförsörjningen blir det
här något av ett underbetyg för hur svensk arbetsmarknad tar tillvara på seniora
medarbetare. Om inget förändras utmanas både pensionsnivåer och Sveriges
framtida välstånd i stort”, sade Mattias Munter i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.
Han är pensionsekonom på Skandia, som är huvudpartner till Pluskommissionen.
Fick inte jobb
Marie Sjö är en av alla erfarna svenskar som har fått känna av den här åldersdiskimineringen. Hon sökte en massa jobb när hon sagt upp sig vid 59 års ålder, men ingen arbetsgivare nappade, det skriver Sveriges Radio.
Hon tycker att det kändes förnedrande och tror att hennes ålder spelade en stor roll i det.
“I bästa tiden i mitt liv, jag är full av arbetslivserfarenhet, livserfarenhet, mina barn är stora, utflugna, jag är pigg, jag är frisk, jag tränar, jag tar hand om mig själv och jag är klok och allting, men näe, det var ingen som ville ha mig”, säger hon till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Produktiviteten ökar med åldern
För att få jobba öppnade hon en butik i Kalmar när hon var 62 och nu när hon är 66 ska hon utöka, hon ser flera fördelar med att anställa någon som är äldre.
“Erfarenhet, kan dela med sig, med mera, med mera, och trygghet, kan jag säga, absolut”, säger hon till Sveriges Radio.
Och dessutom blir det inget vabbande.
“Nej du, vi jobbar dygnet runt”, säger Marie Sjö till Sveriges Radio.
Hon skrattar när hon säger det, men kanske ligger det någonting i det, för Pluskommissionens rapport visar att produktiviteten faktiskt ökar med åldern.
“Det är lätt att tänka att åldern är ett hinder, när fördomar, myter och rena osanningar om äldre arbetskraft fortfarande är så vanliga. Exempelvis att äldre skulle vara mindre produktiva, när rapporten visar hur produktiviteten tvärtom ofta ökar med stigande ålder, både genom erfarenheten i sig och genom att allvarliga misstag kan undvikas”, säger Pluskommissionens generalsekreterare John Mellkvist i pressmeddelandet.

Arbetsgivare borde se äldre som en tillgång
De flesta arbetsgivare anser att erfarna medarbetare är värdefulla, ändå upplever de allra flesta svenskar en tydlig åldersgräns på arbetsmarknaden.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
