News55

Nobelbanan: Sveriges första järnväg på pelare

nobelbanan
Nobelbanan, en del av järnvägen Stockholm-Oslo, kan byggas på pelare långt över marken. (Foto: Getty Images och Bartek71 Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Den nya järnvägssträckan mellan Örebro och Kristinehamn, Nobelbanan, kan bli den första i Sverige där rälsen byggs på höga pelare genom landskapet. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sträckan är en del av det större projektet Oslo–Stockholm, kallat Nobelbanan, och nu växer både de tekniska och politiska planerna, skriver DN.

“Det finns många kilometer där det är intressant, men vi är inte framme än. Många pekar på problemet med intrång i jordbruksmark och känslig natur, där kan landbroar bli en dellösning. I slutändan är det upp till Trafikverket”, säger Martin Sandberg, konsult för bolaget Oslo-Sthlm 2.55.

Idén om att bygga rälsen i luften – snarare än på traditionell banvall – inspireras av japansk höghastighetsteknik. 

Den nya metoden med så kallade landbroar kan korta byggtiden, minska påverkan på naturen och förenkla underhåll. Men den väcker också frågor om estetik och kostnad.

MISSA INTE: Sverige leder insats mot kriminella ligor: 57 personer gripna

Nobelbanan byggs som legobitar – snabbare och mer flexibelt

Kärnan i tekniken består av färdiga betongelement med armering som kan tillverkas i förväg och transporteras på vanliga lastbilar. 

Dessa 15 meter långa delar monteras på plats och bildar tillsammans 60 meter långa sektioner. Flera sådana sektioner kopplas sedan ihop med kortare länkbroar för att styra riktningen.

ANNONS

Det här tillvägagångssättet testas i liten skala redan på Tjärnbäcksbron i Skellefteå. Där visar tidiga resultat att byggtiden för en 75 meter lång brodel kan kortas från åtta till två veckor. I Värmland hoppas man nu på ett genombrott i större skala.

Mellan Örebro och Kristinehamn planeras en ny järnvägssträcka på ungefär sju mil som kommit att spela en central roll i visionen om en snabb tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Arbetet med den så kallade Nobelbanan drivs av kommuner och regioner längs sträckningen, som tillsammans tagit initiativet att lyfta frågan – både tekniskt och politiskt.

MISSA INTE: Finland ändrar järnvägen – slutar helt med rysk räls

ANNONS

Ny väg fram – med privata pengar i mixen

För att få projektet att lyfta föreslås en modell där privata aktörer kliver in redan från början. Det handlar om en så kallad OPS-lösning, där ett företag bygger och driver järnvägen under tre decennier, innan den lämnas över till staten. 

Kostnaden för hela satsningen – som rör sig om cirka 40 mil ny eller upprustad järnväg – beräknas landa på runt 76 miljarder kronor.

Till hösten kommer Trafikverket att presentera för regeringen vilka infrastrukturprojekt som lämpar sig för just den här typen av finansieringslösning. Nobelbanan är ett av förslagen.

Regeringens inställning är ännu oklar. Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare uttryckt stöd för en första deletapp mellan Karlstad och Kil, men frågan om hela Oslo–Stockholmförbindelsen kräver samordning med Norge. Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) väntas svara på fler frågor i riksdagen inom kort.

ANNONS
nobelbanan
En av trafikverkets sketcher. (Foto: Trafikverket)

MISSA INTE: Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord

Ny mark, ny teknik – men också tveksamhet kring Nobelbanan

Att bygga järnväg på pelare är nytt i Sverige, och Trafikverket har lyft frågan om hur landskapsbilden påverkas. Ett järnvägsspår tio meter upp i luften förändrar intrycket av omgivningen, vilket inte alltid tas emot positivt.

“Visst, det är inte alltid snyggt med en järnväg tio meter upp i luften. Men man kan bygga ett par-tre kilometer landbroar och sedan gå över i en annan lösning, med räls i tunnel eller på bank”, säger en företrädare för Trafikverket.

Både tekniken och upplägget är alltså nya steg för svensk järnvägsutbyggnad. Men med växande tryck på snabbare tågförbindelser och mindre klimatpåverkan kan Nobelbanan bli något av ett testfall för framtidens infrastruktur.

Läs mer om ekonomi:

PRO i möten med bankerna: “Bedrägerierna rusade i väg”

ANNONS

Därför har priserna på flygresor skjutit i höjden

Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS