Stockholmare som vill gå in på Nordea och få hjälp med sina bankärenden måste snart boka tid för banken tar bort drop-in på sina kontor i Stockholms län.


Mest läst i kategorin
77-åriga Lennart Lönn vill varken ha någon smart phone eller något bank-id, och han kommer absolut inte skaffa något sådant, det skriver SVT.
“Nej. Absolut inte. Man får fråga någon vän som har bank-id, men det gäller ju att man har bra vänner som man kan lita på”, säger han till SVT.
Hans telefon har bara knappar, som telefonerna hade förr i tiden, och han förklarar att det här med smart phones och det digitala inte längre är något som han orkar hålla på med.
För honom känns det bekvämt och bra att kunna åka in till banken på Katarina Bangata för att betala hyran och han tycker om att få kvittot i handen.

Nonchalans mot kunderna
När Lennart Lönn och Sven Vejde gick in på Nordea på Katarina Bangata i Stockholm fick de se en skylt som talade om att banken snart kommer sluta med drop-in, vilket gör dem båda arga och besvikna.
Hjärstsjuka Lennart Lönn menar att det tar bort enkelheten och att det kommer drabba äldre och sjuka.
“Det är en oerhörd nonchalans mot kunderna som varje månad åker in till kontoret för att betala sin hyra och andra räkningar”, säger han till SVT.
Senaste nytt
Ska skapa större tillgänglighet
Inne på Nordeas kontor på Katarina bangata är det ofta fullt med folk och kö. På Nordea i Stockholm försvaras ändå beslutet att ta bort drop-in.
Enligt Nordea har de spontana besöken till banken minskat med 15 procent i Stockholm under 2025 och Helena Westin, regionchef privatmarknad på Nordea, säger att banken gör det här för att skapa större tillgänglighet för kunderna när drop-in blir tidsbokat.
Hon förklarar att det inte längre kommer finnas drop-in, utan att kunderna alltså i stället får ett tidsbokat möte.
Personalen kommer dock finnas på kontoret, särskilt under en övergångsperiod, så att de kan hjälpa kunderna att boka ett ärende, eller hjälpa dem att göra ärendet själva.
Digitaliseringen förenklar inte för alla
Det känns kanske lätt för många yngre att sköta bankärenden hemma med hjälp av bank-id, men alla i samhället upplever inte digitaliseringen på det sättet.
För Lennart Lönn ger digitaliseringen stor mental stress när den innebär att myndigheter och företag försvårar genom att ta bort möjligheten att ha snabba, personliga samtal med personalen.
Sven Vejde är god man åt flera funktionshindrade personer och han säger att det är avgörande för hans arbete att kunna gå till banken med vissa ärenden när han får lite tid över så att han på ett smidigt sätt kan sköta sina uppdrag i tid.
“Banken är ju en affärsverksamhet och ska hålla öppet som en affär. Att stänga helt för drop-in är oacceptabelt”, säger han till SVT.
Läs mer på News55: Tänk på de äldre vid digitalisering

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.