Bukspottkörtelcancer är en väldigt dödlig och ovanlig cancerform där symtomen kommer smygande och bot är svår att hitta. Men nu hoppas man på ett svenskt genombrott.
Mest läst i kategorin
Ofta är symtomen diffusa och kommer smygande och diagnosen på bukspottkörtelcancer upptäcks ofta för sent då sjukdomen redan är långt gången.
– Många har en spridd sjukdom redan vid diagnostillfället. Bara 25–30 procent har en lokal cancer som man kan operera. Trots operation ligger medelöverlevnaden på två år. Cancern kommer tillbaka för de flesta förr eller senare ändå, säger Daniel Öhlund, biträdande lektor i onkologi vid Umeå universitet, som forskat på bukspottkörteln i 12 år, till Expressen Hälsoliv.
Men nu verkar ny forskning skänka hopp till denna dödliga diagnos och nyligen presenterades nya resultat från ett forskningsbolag som jobbat med just en studie om behandling på bukspottkörtelcancer.
De har kombinerat preparatet nadunolimab med cellgiftspreparaten gemcitabin och nab-paclitaxel. Forskningsbolaget har sedan jämfört sina resultat med en historisk studie där man använt enbart cellgifter, och konstaterat att patienterna i deras studie överlevt en mediantid på 12,7 månader, jämfört med den historiska studiens 8,5 månader.
– Det är jätteviktigt med de här framstegen. Det är en tumörgrupp det finns få behandlingsalternativ för, och ju fler verktyg man får som onkolog, desto bättre.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.