News55

Officerare kan få värnplikt till de är 70

Sveriges försvarsminister Pål Jonson, han bjuder in till pressträff klockan 14:00 den 14 juli i samband med överlämnandet av utredningen om försvarets framtida personalförsörjning, som bland annat föreslår höjd ålder för värnplikt för officerare
Sveriges försvarsminister Pål Jonson bjuder in till pressträff klockan 14:00 den 14 juli i samband med överlämnandet av utredningen om försvarets framtida personalförsörjning, som bland annat föreslår höjd ålder för värnplikt för officerare. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juli 2025Publicerad: 14 juli 2025

Utredningen om hur försvaret ska få tillräckligt med personal presenteras i dag, den föreslår bland annat att tidsgränsen för värnplikt för tidigare officerare höjs till 70 år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under kommande år ska Sverige rusta upp ordentligt och riksdagen har enats om 300 miljarder extra, utöver de ökade anslagen i den årliga budgeten, det skriver SVT.

Det här innebär att försvarsmakten behöver anställda och värnpliktiga och i dag överlämnas utredningen om försvarets framtida personalförsörjning till regeringen.

Behöver absolut mer personal

Carl-Magnus Svensson, chef för Försvarsstabens personalförsörjningssektion, säger att försvarsmakten absolut kommer behöva mer personal framöver.

“Vi befinner oss i en historisk tillväxt som vi inte har varit i på många decennier. Det är inte bara volym utan det handlar också om att vi ska tillväxa med rätt kompetenser som kan vara svåra att attrahera och rekrytera i dag”, säger han till SVT.

Det Försvarsmakten framförallt behöver är enligt honom officerare in alla kategorier, men särskilt officerare som har sin profession i ledningssystem, logistik och tekniska officersyrken.

“Vi har en historisk stark tillväxt just nu. Våra officersutbildningar fyller vi i dag och även bland våra anställda soldater har vi en god tillväxt. Det som är en utmaning är de stora pensionsavgångar som vi kommer ha de närmaste fem åren”, säger han till SVT.

Han tillägger att tillväxten därefter kommer gå ännu snabbare och att Försvarsmakten gör aktiva åtgärder för att öka mängden personal så mycket de kan och för att få personal att stanna längre.

ANNONS
ANNONS

Utredningen presenteras i dag

Utredningen har tittat på sammanlagt 14 frågeställningar för att öka tillgängligheten till militär och civil personal inom Försvarsmakten.

I dag den 14 juli, överlämnar den särskilda utredaren, generalmajor Roland Ekenberg slutbetänkandet Redo! Det är en utredning om personalförsörjningen av Sveriges militära försvar.

Försvarsminister Pål Jonson in till pressträff klockan 14:00 i samband med överlämnandet, det framgår av ett pressmeddelande.

Ta bort tioårsgränsen

Personer som genomgått grundutbildning med värnplikt, lumpen, kan i dag kallas in tills de fyller 47 år, men om det har gått mer än tio år sedan den senaste repetitionsövningen skrivs de ut ur krigsorganisationen. 

Sedan den här gränsen infördes har tusentals personer lämnat krigsorganisationen på det sättet. Utredningen kommer föreslå att den här så kallade tioårsgränsen tas bort.

De som inte har tjänstgjort eller övat på tio år skulle då i stället för att skrivas ut hamna i en personalreserv och efter behov, och efter ny utbildning, kunna återgå till Försvarsmaktens krigsorganisation.

ANNONS

Höjd ålder för värnplikt

I dag är har en före detta officerare värnplikt till 47 års ålder, men utredningen föreslår att värnpliktsåldern för officerare höjs.

Ålder för värnplikt för officerare föreslås höjas till är 70 år. Förslaget gäller för dem som i minst ett år har tjänstgjort som yrkesofficer eller som reservofficer.

Huruvida förslagen i utredningen ska gälla retroaktivt blir en fråga för regeringen, det tar inte utredningen ställning till.

Sedan tidigare är det beslutat att fler ska genomgå grundutbildning med värnplikt. Enligt det senaste försvarsbeslutet ska minst 10 000 värnpliktiga utbildas år 2030, därefter ska 12 000 om året utbildas.

Värnpliktiga vid Karlskrona garnison i september 2024
Värnpliktiga vid Karlskrona garnison i september 2024. (Foto: Johan Nilsson/TT)

Tidigare har en särskild utredare haft i uppdrag att utreda hur det civila försvaret kan tryggas genom att analysera och bedöma behoven av personalförstärkningar inom verksamheter som är viktiga för totalförsvaret vid höjd beredskap, det framgår av ett pressmeddelande.

Den utredningen resulterade i Plikten kallar! En modern personalförsörjning av det civila försvaret.

ANNONS

Läs mer på Nwes55: Försvarsmakten oroas över svenskars fetma



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS