Skogsbolaget SCA har avverkat tallar som var upp till 350 år gamla i närheten av Bågtjärnskogens naturreservat utanför Sollefteå.


Mest läst i kategorin
Avverkningen har väckt stark kritik från miljöorganisationer och experter som menar att skogen hade höga naturvärden och borde ha skyddats, skriver DN.
Daniel Rutschman från föreningen Skydda Skogen har identifierat tallar som var upp till 350 år gamla i det avverkade området. Han menar att skogen hade samma höga kvalitet och ålder som det angränsande naturreservatet.
“Åldersmässigt är den här avverkningen bland det värsta jag sett. Sådana här skogar finns knappt längre”, förklarar Daniel Rutschman.
Daniel Rutschman dokumenterade även flera naturvärden i området, inklusive spår av den fridlysta tretåiga hackspetten och rödlistade vedsvampar som tallticka och nordtagging.
MISSA INTE: Svindyr funktion: Därför stängs motorn av vid rödljuset – och startar igen
SCA skyller på mänskliga fel
SCA har avböjt en intervju om avverkningen men skickade ett skriftligt uttalande från Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA.
“Vid avverkning sker ett urval av vad som är avverkningsbart och vad som bör stå kvar. Ambitionen är alltid att träd som är avvikande i ålder eller är särskilt grova ska sparas. Det urval som görs är en mänsklig bedömning och blir i genomsnitt bra, men sällan helt perfekt”, skriver Ola Kårén.
Ola Kårén uppger även att bolaget kommer att göra en uppföljning på platsen och att träd som borde ha sparats kommer att återföras till naturen som liggande död ved.

MISSA INTE: Bolt vinner upphandling – ska köra sjukhustaxi och färdtjänst
Senaste nytt
Expert: “Detta är olyckligt”
Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi vid Mittuniversitetet, har granskat avverkningsfoton från platsen där SCA högg träden.
Han menar att beståndet borde ha klassats som nyckelbiotop och undantagits från avverkning.
“Riktigt gamla tallar med brandljud är naturvårdsträd och bör oavsett sparas. Det framgår också av bilderna att avverkningen skett ända till kanten av ett naturreservat. Detta är olyckligt och speciellt om det avverkade beståndet hade naturvärden”, konstaterar Bengt Gunnar Jonsson.
Skogsstyrelsen gjorde inget fältbesök
DN har begärt ut SCA:s avverkningsanmälningar från Skogsstyrelsen. I anmälningarna rapporterade SCA inga naturvärden. Skogsstyrelsen uppgav att en allsidig utredning genomförts, men en handläggare bekräftar att myndigheten aldrig gjorde något fältbesök i området.
Som DN tidigare har uppmärksammat gör Skogsstyrelsen fältbesök i bara 2 procent av de skogar som anmäls för avverkning.
MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa
SCA lämnar FSC-certifiering
SCA är i dag anslutet till miljöcertifieringen FSC men har nyligen meddelat att de avser att lämna certifieringen den 1 juni.
Enligt FSC:s riktlinjer räknas träd över 180 år som naturvärdesträd och ska inte fällas.
Skydda Skogen tog förra året fram en lista på över femhundra skogar som SCA avverkat eller planerar att avverka, trots att skogarnas naturvärden är kända och redovisade för bolaget.
SCA har tidigare svarat att avverkningarna i känsliga områden utgör en mycket liten del av bolagets totala antal avverkningar.
Läs mer om ekonomi:
Så slipper du kvarskatt på pensionen – detta måste du göra
Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter
Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.